Overslaan en naar de inhoud gaan

AI zoekt en telt vogels in windparken

Kan kunstmatige intelligentie helpen om camerabeelden van vogels en zeezoogdieren in windparken ver op zee automatisch te analyseren? Dat onderzoekt een consortium, dat daarmee hoopt de arbeidsintensieve handmatige en dus kostbare beeldanalyse te kunnen vervangen. Dat staat op de site van Nature Today.
zon vogels wolken
© CC0 - Pexels.com
CC0 - Pexels.com

De overheid moet weten wat de impact is van windmolenparken op zee op vogels en zeezoogdieren, om windenergie op de Noordzee verder te kunnen uitrollen. Die informatie wordt nu verzameld met tellingen door mensen in vliegtuigen. Maar omdat de windturbines steeds hoger worden, moeten vliegtuigen nu veel hoger vliegen zodat die waarnemingen niet meer goed mogelijk zijn, schrijft Nature Today.

Arbeidsintensief mensenwerk

High-definitioncamera's kunnen wel videobeelden vanaf grotere hoogte verzamelen. Maar het analyseren daarvan is nog steeds arbeidsintensief mensenwerk. Het onderzoeksteam ontwikkelt daarom nu kunstmatige-intelligentiemodellen die op videobeelden vogels kunnen detecteren, ze identificeren en per soort ook nog eens kunnen tellen. Dat zou ook kunnen werken bij het tellen van zeehonden en bruinvissen, denken de wetenschappers.

De beeldenverzameling met de high-definition-vliegtuigonderzoeken en de ontwikkeling van de kunstmatige intelligentie voor het monitoren van vogels en zeezoogdieren in offshorewindparken is een samenwerkingsproject van Gemini Windpark, BioConsult SH, Observation International, Wageningen Agro Food Robotics en Wageningen Marine Research.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in