Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
Magic3D

Tekst omzetten in 3D-modellen, Nvidia maakt het mogelijk

Volgende stap in AI-gedreven democratisering van creatieve beroepen.

© Nvidia
22 november 2022

Volgende stap in AI-gedreven democratisering van creatieve beroepen.

Gewone gebruikers, zonder creatieve of technische vaardigheden, kunnen met simpele tekstomschrijvingen complexe 3D-modellen laten genereren. Dit dankzij Magic3D, een AI-dienst van chipmaker Nvidia die hierover ook een wetenschappelijke paper heeft gepubliceerd. De 3D-modellen worden compleet met gedetailleerde textuur afgeleverd.

Nvidia, maker van grafische processors (GPU's) waar veel AI-algoritmes vlot op draaien, reageert met Magic3D op Google. Specifiek de AI DreamFusion die al tekst kan omzetten in 3D-beeldmateriaal. Die 'concurrent' wordt gelijk genoemd bij de introductie van Nvidia's paper over de grensverleggende mogelijkheid om gedetailleerde 3D-modellen te maken op basis van slechts tekst. De wetenschappers van Nvidia stellen echter dat de aanpak van Google twee inherente beperkingen heeft. Traagheid en lage resolutie.

Hoge resolutie en snel

Magic3D heeft die twee minpunten niet: het is snel én het levert hoge-resolutie resultaten op. In de paper wordt uitgelegd hoe Nvidia een optimalisatieraamwerk met twee fases heeft ontwikkeld. Eerst wordt er een ruwe versie van het te creëren 3D-model aangemaakt, die dan ook een lage resolutie heeft. Dit geldt voor het model zelf en voor de textuur die erop gedrapeerd is. Daarna wordt dat begin uitgebouwd met meer details.

Nvidia stelt dat zijn AI in 40 minuten een 3D-model op hoge kwaliteit kan opleveren. "Dat is twee keer sneller dan DreamFusion (dat gemiddeld 1,5 uur nodig heeft), terwijl we ook hogere resolutie bereiken", schrijven de AI-onderzoekers van de GPU-producent. Gebruikers krijgen hiermee nieuwe mogelijkheden om creatief werk te realiseren, wat volgens Nvidia ook een nieuwe markt schept voor software die wordt gebruikt om creatieve content te creëren. Het is nu nog niet bekend hoe deze technologie beschikbaar gaat komen; als online-dienst, als onderdeel van bestaande applicaties voor contentcreatie, of wellicht als onderdeel voor nieuwe apps.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.