Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuckerberg showt AI-prototype voor bouwen VR-werelden

Facebook-moeder Meta experimenteert nu met een kunstmatige intelligentie (AI) systeem waarmee gewone gebruikers virtuele werelden kunnen bouwen door slechts een algemene omschrijving te geven. 'Laten we naar het strand gaan' is als input voldoende om de Builder Bot een tekenfilmachtige strandomgeving aan te laten maken. In die 3D-omgeving kunnen gebruikers dan rondwandelen, en meer elementen laten aanmaken.
metaverse kind VR
© Shutterstock
Shutterstock

De publieke demonstratie van dit AI-prototype was onderdeel van de lange presentatie die oprichter en CEO Mark Zuckerberg heeft gegeven. Daarin biedt de topman van Meta, dat naast Facebook ook WhatsApp en Instagram omvat, een blik op de AI-gedreven metaverse-toekomst die hij voor zich ziet. Daarbij hoort dus niet alleen 'voorgebakken' virtual reality, maar ook VR-omgevingen die gebruikers zelf gemakkelijk moeten kunnen aanmaken.

Praten en presto

De mogelijkheid van AI-software om gewone mensentaal te begrijpen en om te zetten in andere zaken maakt de laatste tijd flinke vorderingen. Zo is afgelopen zomer het bekende Engelse taalmodel GPT-3 doorontwikkeld om een code-genererend systeem te vormen. AI-onderzoeksbedrijf OpenAI maakt het daarmee mogelijk om natuurlijke taal om te zetten in programmeertaal. Gebruikers kunnen dan omschrijven wat ze willen en de AI voert dat dan uit.

Daarbij is het dus niet nodig om exacte instructies voor een programmeertaal in te voeren. Het volstaat om een instructie te geven als 'Maak een webpagina die 'Hello World' weergeeft, en sla het op als een bestand' om een stuk Python-code daarvoor te verkrijgen. Naast OpenAI zijn ook bedrijven als Nvidia en bezig met het omzetten van gewone taal in bijvoorbeeld aangemaakt, niet-bestaand beeld of zelfs kunst. Enkele wetenschappers zijn ook bezig met het automatisch aanmaken van 3D-objecten, weet The Verge te melden.

Conversatie en moderatie

Meta wil met zijn Builder Bot verder gaan dan developers en 'slechts' code. Het mikt op gewone eindgebruikers en virtuele werelden waarin zij dan kunnen interacteren met elkaar en die metaverse-omgeving. Spraakinvoer is daarbij de standaard, waarvoor Meta dan ook een nieuw AI-systeem voor het voeren van conversaties ontwikkeld. Topman Zuckerberg erkent dat er nog wel grote hordes zijn te overkomen om gebruikers geavanceerde interactiviteit te kunnen bieden, met bijvoorbeeld VR-objecten die gebruikers willen gebruiken in de virtuele omgeving. Moderatie van mogelijk aanstootgevende content die gebruikers 'inspreken' is daarbij ook een probleem.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in