Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuckerberg onthult grootse vergezichten voor AI en metaverse

Mark Zuckerberg en zijn Meta-team dat werkt aan de ontwikkeling van AI en de metaverse, hebben gisterenavond een lange presentatie gegeven over hun bevindingen tot nog toe en de visie voor de nabije toekomst.
Mark Zuckerberg
© Shutterstock
Shutterstock

"Kunstmatige intelligentie is misschien wel de belangrijkste fundamentele technologie van onze tijd", stelde Meta-ceo Mark Zuckerberg in de meer dan twee uur durende presentatie die live werd gestreamd via Facebook. In het onderzoek naar het gebruik van kunstmatige intelligentie in de Metaverse richt Meta zich op twee onderwerpen: 'Egocentric perception' en 'een hele nieuwe klasse generatieve AI-modellen'. Met het eerste doelt hij op het bewust worden van een beweging in een virtuele omgeving.

Met het tweede ziet hij onder meer een nieuw taalmodel ontstaan dat alle talen verstaat en ogenblikkelijk kan vertalen in elke andere taal. "AI gaat ons dat brengen binnen ons leven", stelt Zuckerberg. Die ambities met taal worden opgepakt in 'Project CAIRaoke'.

Hij ziet een heel belangrijke rol voor 'self supervised learning', een manier van trainen van AI-modellen zonder de trainingsdata eerst te labelen. Het model zorgt zelf voor het herkennen van patronen en overeenkomsten, waarbij de mens daarna alleen nog een naam aan die objecten hoeft te geven om ze te koppelen aan de werkelijke wereld. Self supervised learning is daardoor veel sneller en goedkoper dan trainen met gelabelde trainingsdata. De aanpak wordt nu in steeds meer toepassingsgebieden van AI ingezet, zoals bij taalmodellen en beeldherkenning.

Links rijden

Het Meta-team doet ook experimenten met mensen om te leren hoe het brein zich een volstrekt nieuwe verwarrende situatie eigen maakt. Zo werd bestudeerd hoe een persoon voor het eerst links moest rijden in een auto in Londen. Yoshua Bengio, een deep learning specialist van Meta die deze experimenten begeleidde, zei daarover: "We zijn met AI nog ver verwijderd van het niveau van wat een mens kan. We kunnen inspiratie halen uit hoe hersenen werken, inclusief het creëren van bewustzijn."

Yann LeCun, de Chief AI Scientist bij Meta, filosofeert verder in de presentatie over wat er ontbreekt aan de huidige kunstmatige intelligentie. "Wat we nog missen, denk ik, is de vaardigheid van mensen en dieren om te leren hoe de wereld werkt, een wereldbeeld te hebben. Gezond verstand is een verzameling wereldbeelden."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in