Development

Artificial Intelligence
OpenAI Codex

Code 'inspreken' dankzij AI

AI-taalmodel zet Engelse spraak om in softwarecode.

© OpenAI
11 augustus 2021

AI-taalmodel zet Engelse spraak om in softwarecode.

Gevorderde en beginnende ontwikkelaars kunnen een nieuwe tool uitproberen waarmee zij code voor bijvoorbeeld apps kunnen 'inspreken' door in gewone spreektaal instructies te geven. AI-onderzoeksbedrijf OpenAI heeft het bekende Engelse taalmodel GPT-3 doorontwikkeld en er een code-genererend systeem mee gemaakt, dat natuurlijke taal omzet in programmeertaal.

De nieuwe ML-tool (machine learning) die dit mogelijk maakt, heet OpenAI Codex en wordt beschikbaar gesteld via een API (application programming interface). Toegang tot die API van OpenAI is nu mogelijk via een privébètatest, waarvoor developers zich kunnen aanmelden.

Ondergrond voor GitHub Copilot

Codex is hetzelfde model dat achter de Copilot-functie zit van ontwikkelplatform GitHub. OpenAI verklaart dat het CoPilot in samenwerking met GitHub heeft gemaakt. Die AI-functie van de door Microsoft overgenomen repository voor developers geeft gebruikers suggesties voor hun code terwijl ze die invoeren. Dit functioneert dan als een meekijkende en meedenkende collegaprogrammeur, en is volgens GitHub méér dan slechts een autocomplete van code.

OpenAI gaat met Codex nu een stap 'terug' in de workflow van softwareontwikkeling. Terwijl Copilot op het niveau van programmeertalen werkt, doet de nieuwe ML-tool zijn werk op het niveau van natuurlijke taal. Codex is thuis in meer dan twaalf programmeertalen en kan eenvoudige instructies in gewone gesproken taal interpreteren en uitvoeren voor de gebruiker. Hiermee is het volgens OpenAI mogelijk om voor bestaande applicaties een interface te maken die dan bediening (en ontwikkeling) mogelijk maakt door simpelweg 'in te spreken'.

Gewoon Engels spreken

Daarbij hoeft de gebruiker dus niet de exacte instructies voor een programmeertaal uit te spreken. 'Maak een webpagina die onze boodschap weergeeft, en sla het op als een bestand', is een gesproken instructie die na het invoeren van het klassieke 'Hello World' valt te geven. In de demovideo showt OpenAI hoe de ML-tool dan Python-code hiervoor aanmaakt.

In die bekende programmeertaal is Codex nu het beste, stelt OpenAI. Naast Python kan dit spraakmiddel voor het schrijven van code ook JavaScript, Go, Perl, PHP, Ruby, Swift en TypeScript aan, "en zelfs Shell", aldus het AI-onderzoeksbedrijf. In een wetenschappelijke paper wordt Codex verder uitgelegd.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.