Development

Juridische zaken
GitHub Copilot

Aanklacht developers tegen GitHub Copilot: softwarepiraterij

GitHub, Microsoft en OpenAI aangeklaagd voor auteursrechtenschending.

© Microsoft
7 november 2022

GitHub, Microsoft en OpenAI aangeklaagd voor auteursrechtenschending.

De AI-gedreven developmentfunctie van ontwikkelaarsplatform GitHub wordt in een rechtszaak beschuldigd van het schenden van licentierechten op software. Deze groepsvordering, een zaak die aanhangig is gemaakt voor alle benadeelden van een bepaalde groep, neemt naast GitHub ook eigenaar Microsoft en AI-ontwikkelaar OpenAI op de korrel.

De copilootfunctie van GitHub geeft developers een virtuele collega die hen realtime hulp biedt bij het ontwikkelen van software. De AI-programmeerhulp doet instant suggesties voor code die GitHub-gebruikers schrijven. De achterliggende AI is daarvoor eerst getraind op de omvangrijke basis van code-repositories die GitHub heeft.

Licentierechten

Daarbij zou er wel degelijk rekening zijn gehouden met wat er wel en niet mag qua code kopiëren volgens de verschillende licenties die daarop van toepassing zijn. De 'class action'-rechtszaak die nu is aangespannen, claimt echter dat er sprake is van licentieschendingen. Om deze aanklacht kracht bij te zetten, is het betrokken advocatenkantoor nu bezig met een inventarisatie annex onderzoek.

De fout die GitHub-eigenaar Microsoft - en AI-leverancier OpenAI - zouden hebben gemaakt, zo stelt het advocatenkantoor van de aanklagers, is de aanname dat opensourcecode gelijk staat aan 'publiek domein'. Broncode voor opensourcesoftware is weliswaar openlijk in te zien en vaak ook vrijelijk te gebruiken, maar daar kunnen wel voorwaarden aan zijn verbonden.

Oerwoud aan voorwaarden

Welke voorwaarden dat zijn, is afhankelijk van de gebruikte softwarelicentie. Sommige licenties staan hergebruik toe, andere vereisen daarbij vermelding van de oorspronkelijke maker. Weer andere licenties staan commercieel gebruik weer niet toe, of gebruik in combinatie met non-opensourcecode. En zo zijn er vele varianten en (on)mogelijkheden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.