Overslaan en naar de inhoud gaan

GitHub Copilot frustreert docenten computer science

Luie en minder capabele studenten die vals spelen bij hun opdrachten zijn er altijd geweest. Maar met GitHubs Copilot - software die automatisch code suggereert - is het voor een docent haast onmogelijk bedriegers te ontdekken. "Studenten gewapend met Copilot brengen een Uzi mee in een messengevecht", klaagt computer science professor Emery Berger van de University of Massachusetts Amherst.
bedriegen cheating
© Shutterstock
Shutterstock

Berger waarschuwt in een blog andere docenten computer science om extra alert te zijn op het gebruik van CoPilot door studenten. Programmeerlessen zijn een essentieel onderdeel uit de beginfase van computerscience-studies, legt hij verder uit tegen The Register. Ze zorgen dat studenten leren nadenken over de aanpak van een probleem. Opdrachten kunnen soms wel echte breinkrakers zijn en dan is het makkelijk om eens te kijken of er geen andere wegen zijn om bij de oplossing te komen.

Plagiaat ontdekken

Er zijn altijd wel voorbeelden te vinden, bijvoorbeeld door te zoeken bij Stack Overflow of op andere sites met voorbeeldcode. Maar de docenten kunnen ook googlen en door antwoorden te vergelijken met zoekresultaten, is al snel duidelijk of er sprake is van plagiaat, legt Berger uit. Copilot is anders. Het programma komt echt met nieuwe oplossingen. "Niet dat het super gekke geavanceerde geniale oplossingen zijn. Maar het zijn nieuwe oplossingen die oppervlakkig gezien genoeg afwijkend zijn om het aannemelijk te maken dat ze van een student komen."

Berger erkent dat Copilot een erg handig hulpmiddel is en het logisch is dat ontwikkelaars er gebruik van maken en er steeds meer van dergelijke hulpmiddelen komen. Hij begrijpt ook dat je als student Copilot op je laptop hebt geïnstalleerd, de verleiding wel erg groot is om er geen gebruik van te maken. Toch moet er nagedacht worden over hoe studenten toch de elementaire principes van het programmeren bijgebracht kunnen worden.

Aanpassen lesprogramma's

Bij het maken van examens hoeft dat geen probleem te zijn door studenten de tests te laten maken in een omgeving waar Copilot niet gebruikt kan worden, net als dat basisschoolleerlingen niet altijd hun rekenmachine mee kunnen nemen naar proefwerken. Maar hij waarschuwt dat docenten ook moeten nadenken over aanpassingen van hun lesstof en huiswerk. Hij wil niet zo ver gaan dat Copilot nu al een effect heeft op het niveau van studenten omdat de software pas enkele maanden beschikbaar is. "Ik denk dat er nog niet zo veel docenten zijn die zich realiseren wat een revolutie dit is."

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in