Overslaan en naar de inhoud gaan

Elke developer kan nu AI-programmeerhulp krijgen van GitHub Copilot

Microsoft heeft zijn AI-programmeerhulp die meeschrijft aan code nu uitgebracht voor publiek gebruik. Voorheen was de GitHub Copilot alleen beschikbaar voor een selecte groep 'early adopters' die meededen aan het bètatestprogramma. De AI-gestuurde 'pair programmer' kost nu 10 dollar per maand, maar dat geldt niet voor studenten en ontwikkelaars van populaire opensourceprojecten.
AI-hulp voor coding
© Microsoft
Microsoft

Copilot benut de enorme hoeveelheden programmeercode die al wordt gehost op het ontwikkelplatform GitHub. Op basis van die omvangrijke dataset heeft de achterliggende AI geleerd en kan het developers helpen (betere) code te schrijven. Developers die Copilot gebruiken, krijgen dan instant suggesties van de AI-assistent voor de code die ze op dat moment aan het schrijven zijn.

Devs gelukkiger maken

"Net als met de opkomst van compilers en open source geloven wij dat AI-assisted coding een fundamentele verandering is voor de aard van softwareontwikkeling", schrijft GitHub-CEO Thomas Dohmke in de aankondiging. Hij is eind vorig jaar aangetreden in die topfunctie bij het door Microsoft overgenomen ontwikkelplatform. Dohmke stelt dat Copilot developers een nieuwe tool geeft om gemakkelijker en sneller code te schrijven, "zodat ze gelukkiger kunnen zijn in hun leven".

Het aanbod van gratis gebruik voor studenten vereist wel verificatie; van studeren aan een onderwijsinstelling die als zodanig erkend is bij GitHub-eigenaar Microsoft. Dat laatste gebeurt via het GitHub Global Campus Program, waar onderwijsinstellingen zich bij kunnen aansluiten. Studenten kunnen zich dan aanmelden voor het 'studentenpakket' van GitHub.

Gratis, onder voorwaarden

Verder geldt gratis gebruik van Copilot voor ontwikkelaars (maintainers) die populaire opensourceprojecten onderhouden. Zij kunnen in aanmerking komen voor credit waarmee ze tot een jaar lang de AI-programmeerhulp kosteloos mogen gebruiken. Na die periode volgt opnieuw een jaar gratis gebruik als ze dan nog maintainer zijn, legt de FAQ uit. Uit meldingen op social media blijkt dat sommige maintainers er nu achter komen dat ze al 'goedgekeurd' zijn voor dit gratis aanbod.

Gebruikers die al meededen met de bèta voor Copilot kunnen aanspraak maken op nog 60 dagen gratis gebruik. Dit aanbod is niet gelijk duidelijk geweest voor alle bètatesters omdat er net bij de algemene release van Copilot een probleem optrad met Microsofts server voor authenticatietokens, meldt een Copilot-developer van GitHub. Ondertussen leeft er onder sommige developers nu onvrede over hoe Microsoft nu code van derden - die de basis vormt voor de AI-gedreven developersdienst - verzilvert om code van derden weer te verbeteren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in