Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
GitHub octocat

Microsoft: van Git-gebruik naar GitHub-koop

Windows' ontwikkeling was al overgeheveld naar open source development platform.
 

© GitHub
4 juni 2018

Windows' ontwikkeling was al overgeheveld naar open source development platform.
 

Voormalig Microsoft-CEO Steve Ballmer is er berucht om geworden: “Developers! Developers! Developers! Developers!” De luidruchtige leider heeft de focus op applicatie-ontwikkelaars onmiskenbaar uitgedragen. Onder zijn opvolger is het lonken naar devs er niet minder om geworden. Integendeel zelfs: Microsoft maakt met zijn omarming van cloud, open source en nu de overname van GitHub ontwikkelaars het hof.

De ontwikkeling van Microsofts aloude melkkoe en voormalig hoofdproduct Windows is al jaren een complexe klus. Sinds de komst van versie 10 heeft de maker een versnelling ingezet van het releasetempo. Daar hoort aan de achterkant een navenante verhoging van ontwikkeltempo bij, wat extern zichtbaar is middels de continue publieke bèta’s van het zogeheten Insider-programma.

Windows-werk op Git

Microsoft heeft hiervoor zijn gehele Windows-werk overgeheveld naar het open source development platform Git. Die software is gericht op het bijhouden en beheren van versieveranderingen in bestanden, zoals brokken code waar meerdere mensen tegelijk aan werken. GitHub is één van de grotere partijen die Git als web-based dienst aanbieden, en waar het ontwikkelwerk aan Git zelf ook wordt gehost.

Op basis van mailadressen blijken de meeste open source bijdragers op GitHub te werken bij Microsoft. Opvallender nog is dat het bedrijf één van de grote bijdragers is aan de verdere development van Git zelf. Zo heeft de repository voor code-ontwikkeling een virtueel bestandssysteem (Git Virtual File System, ofwel GVFS) waarmee grote aantallen developers toch vlot kunnen werken aan gigantische codebasissen. Deze vergroting van de Git-schaalbaarheid wordt door GitHub in samenwerking met Microsoft ook beschikbaar gemaakt voor Git-clients op macOS en Linux.

De softwarereus heeft dit ontwikkelwerk aan Git niet uit puur altruïsme gedaan. Het is ook en vooral een kwestie van eigenbelang. Microsoft is namelijk zelf voor Windows al overgestapt op Git, vanaf zijn eigen zelfontwikkelde platform voor versiecontrole en software-ontwikkeling. Bij de overheveling van de codebasis à 300 gigabyte liepen de meer dan drieduizend actieve developers tegen schaalbaarheidsgrenzen op. Deze zijn vervolgens aangepakt, waarna die ontwikkeling weer is gedeeld. Geheel in de geest van open source.

Dankzij Linus Torvalds

Ironisch genoeg is Git van origine ontwikkeld door de oorspronkelijke maker van Linux, en dat ook nog eens voor de ontwikkeling van de Linux-kernel. Windows volgt nu dus het pad van open source OS Linux dat op servergebied een serieuze concurrent is voor het Windows-platform.

Microsoft heeft zich dan ook jarenlang fel verzet tegen dat open source-besturingssysteem, wat door toenmalig CEO Ballmer zelfs is vergeleken met kanker. De topman doelde op de virale aard van open source-licentie GPL (GNU General Public License), waar Linux onder valt. De voorwaarden van deze licentie vereisen openheid van broncode voor software die gecombineerd wordt met open source code.

Terwijl Microsoft-veteraan Ballmer later is teruggekomen op zijn omstreden vergelijking, is onder zijn opvolger de acceptatie van open source echt op gang gekomen. CEO Satya Nadella heeft Linux in het bijzonder en open source in het algemeen de liefde verklaard. De topman die al sinds 1992 bij Microsoft werkt en sinds 2014 de hoogste baas is, houdt het niet alleen bij woorden.

Open source: mode en macht

Het softwarebedrijf doet actief aan code delen, geeft de broncode van eigen software vrij, heeft opvallende allianties gesloten, en blijft dat tot op heden doen. Bovendien betreft dit niet alleen goede sier maken met zijprojecten, of inspelen op nostalgie. Het gaat ook verder dan lippendienst bewijzen aan open source door bijvoorbeeld een slecht lopend product officieel niet te schrappen maar het als open source ‘vrij te maken’. Dit hebben diverse ICT-leveranciers al wel gedaan.

Tegenwoordig moge het wel duidelijk zijn dat open source geen mode van voorbijgaande aard is. Het kan een strategische route zijn naar developers, ecosystemen, platformen en daarmee ook macht. Microsoft ziet ongetwijfeld de gunstige mogelijkheden van GitHub in eigen handen en pleegt daarom deze overname.

Tegelijkertijd speelt macht - en de vrees voor misbruik - een bepalende rol in toekomstige ontwikkelingen. GitHub is momenteel dé grote, meestgebruikte partij waar het Git betreft. De waarde van het bedrijf is drie jaar terug ingeschat op zo’n 2 miljard dollar. Sindsdien is er flinke groei doorgemaakt, mede dankzij mismanagement bij concurrent SourceForge. Die code repository heeft in 2015 een exodus gezien, veroorzaakt door zijn commerciële ambities waarmee het zijn eigen glazen heeft ingegooid.

Zwitserland

GitHub wordt gezien als goede gastheer van code en staat daarbij te boek als neutraal terrein. Het platform dient als opslagplaats (repository) voor softwarecode, ongeacht van wie of waarvoor het is. Microsoft gebruikt het, maar concurrenten als cloudreuzen AWS en Google ook. Veelgebruikt staat echter niet gelijk aan zelfstandig of florerend.

GitHub boekt weliswaar groeiende omzet en zou nu een waarde van wel 5 miljard dollar hebben, maar het heeft in de eerste drie kwartalen van 2016 zo’n 66 miljoen dollar verlies geleden. Dit verlies blijkt uit financiële paperassen waar Bloomberg eind dat jaar de hand op heeft weten te leggen. De vrees die nu leeft onder sommige developers is dat Microsoft zijn nieuwste overname gaat koppelen aan zijn bestaande - al dan niet overgenomen - producten, diensten en/of platformen.

Microsofts cloudaanbod Azure komt hier ook in beeld. Het ontwikkelen van software en het hosten van die code is één ding, maar developers moeten daarna nog hun producten ergens draaien, wat tegenwoordig haast default in de cloud gebeurt. Technisch gezien kunnen koppeling en integratie goed uitpakken. Zakelijk gezien ook, zeker voor de koppelaar.

Microsoft heeft op dit vlak nogal een verleden, waar developers, beheerders en ook eindgebruikers mee te maken hebben gehad. Zie maar de integratie van webbrowser Internet Explorer in Windows. En zie anno nu de hardnekkige aanprijzing van de huidige Windows-browser Edge wanneer een Microsoft-site wordt bezocht met bijvoorbeeld Chrome of Firefox.

Embrace, extend?

Het is nog de vraag wat de gevolgen zijn van de overname door Microsoft. Open source-voorstanders en Microsoft-critici kunnen vrezen voor herhaling van zakenpraktijken uit het verleden. De beruchte embrace-extend strategie uit het verleden valt voor hun niet uit te sluiten.

Daarbij worden dan concurrerende technieken en platformen omarmd, bijvoorbeeld middels een overname, om vervolgens uitgebreid te worden met Microsoft-gebonden technieken. Zo valt concurrentie en ook innovatie te smoren. De volledige naam voor die strategie waar ‘het oude Microsoft’ om bekend stond, luidt dan ook embrace, extend, extinguish.

Het valt echter te betwijfelen of het hedendaagse Microsoft daar mee weg kan komen. Het bedrijf geniet anno nu niet meer de dominante positie van voorheen. Op de omvangrijke mobiele markt is Microsoft geen platformspeler, ondanks miljardeninvesteringen in Windows Phone en jarenlange inspanningen voor dat smartphonebesturingssysteem. Toch leeft de actherdocht; dat een vos wel zijn haren verliest maar niet zijn streken.

De prominentie van GitHub als groot, dominant Git-platform speelt hierbij een belangrijke rol. De angst, onzekerheid en twijfel (FUD) rondom de overname door Microsoft valt echter te relativeren juist door de aard van open source. GitHub is gebouwd op Git dat zelf open source is: iedereen kan en mag er mee aan de slag.

Alternatieven

Qua code repositories is GitHub dan ook niet de enige. GitLab en BitBucket zijn twee bestaande alternatieven, waar developers in het verleden al heen zijn gegaan (of: gevlucht). GitLab spreekt zijn felicitaties uit en heeft de repository-aantallen vandaag met een factor tien hoger zien uitkomen dan wat normaal is op dagelijkse basis.

Verder gonst het op social media van berichten dat developers overstappen. Of ze en masse de daad bij dat woord voegen, moet nog blijken. De initiële toestroom naar GitLab vandaag heeft die repository al problemen bezorgd. Betalende gebruikers blijken last te hebben van slechte performance of zelfs complete onbereikbaarheid van de site die hun code huisvest.

 

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.