Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
GitHub octocat

Microsoft: van Git-gebruik naar GitHub-koop

Windows' ontwikkeling was al overgeheveld naar open source development platform.
 

© GitHub
4 juni 2018

Voormalig Microsoft-CEO Steve Ballmer is er berucht om geworden: “Developers! Developers! Developers! Developers!” De luidruchtige leider heeft de focus op applicatie-ontwikkelaars onmiskenbaar uitgedragen. Onder zijn opvolger is het lonken naar devs er niet minder om geworden. Integendeel zelfs: Microsoft maakt met zijn omarming van cloud, open source en nu de overname van GitHub ontwikkelaars het hof.

De ontwikkeling van Microsofts aloude melkkoe en voormalig hoofdproduct Windows is al jaren een complexe klus. Sinds de komst van versie 10 heeft de maker een versnelling ingezet van het releasetempo. Daar hoort aan de achterkant een navenante verhoging van ontwikkeltempo bij, wat extern zichtbaar is middels de continue publieke bèta’s van het zogeheten Insider-programma.

Windows-werk op Git

Microsoft heeft hiervoor zijn gehele Windows-werk overgeheveld naar het open source development platform Git. Die software is gericht op het bijhouden en beheren van versieveranderingen in bestanden, zoals brokken code waar meerdere mensen tegelijk aan werken. GitHub is één van de grotere partijen die Git als web-based dienst aanbieden, en waar het ontwikkelwerk aan Git zelf ook wordt gehost.

Op basis van mailadressen blijken de meeste open source bijdragers op GitHub te werken bij Microsoft. Opvallender nog is dat het bedrijf één van de grote bijdragers is aan de verdere development van Git zelf. Zo heeft de repository voor code-ontwikkeling een virtueel bestandssysteem (Git Virtual File System, ofwel GVFS) waarmee grote aantallen developers toch vlot kunnen werken aan gigantische codebasissen. Deze vergroting van de Git-schaalbaarheid wordt door GitHub in samenwerking met Microsoft ook beschikbaar gemaakt voor Git-clients op macOS en Linux.

De softwarereus heeft dit ontwikkelwerk aan Git niet uit puur altruïsme gedaan. Het is ook en vooral een kwestie van eigenbelang. Microsoft is namelijk zelf voor Windows al overgestapt op Git, vanaf zijn eigen zelfontwikkelde platform voor versiecontrole en software-ontwikkeling. Bij de overheveling van de codebasis à 300 gigabyte liepen de meer dan drieduizend actieve developers tegen schaalbaarheidsgrenzen op. Deze zijn vervolgens aangepakt, waarna die ontwikkeling weer is gedeeld. Geheel in de geest van open source.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!