Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
vliegtuigmotor

Nederlandse AI helpt bij inspectie van vliegtuigmotoren

“Ik vind het leuk als iemand er wat aan heeft.”

© KLM
30 oktober 2020

Vier jaar jonge start-up in Amsterdam, voortgekomen uit een studieproject voor KLM, ontwikkelt AI voor visuele inspectie van vliegtuigmotoren. “Ik wil graag mensen helpen”, vertelt medeoprichter Cassandra Loor van Aiir Innovations. Het gaat niet slechts om ‘AI-minded’ managers, maar ook om de krappe werknemersgroep van gecertificeerde monteurs, plus de brede groep van vliegtuigpassagiers en uiteindelijk de toekomst.

“Het verbaast me dat ik het zo leuk vindt, nog steeds.” Loor is een van de maar liefst vijf oprichters van de Nederlandse start-up Aiir Innovations. Dat bedrijf is opgezet door vijf studenten, en hun professor, die voor de specialisatie ‘computer vision’ een project voor KLM gingen doen. Dat was 2015. Een jaar later is het veelbelovende bedrijf eruit voortgekomen. Via een incubator is toen een vorm van zekerheid verkregen om deze nuttige AI-innovatie voor de komende jaren te blijven ontwikkelen.

En dat loopt nu in 2020 nog door. Aiir heeft naast zijn oorspronkelijke ‘meekijkende’ inspectiehulp ook een reviewhulp, voor keuring van de opnames van een uitgevoerde inspectie. En er wordt doorontwikkeld. Afgelopen weken zijn er stappen gezet, die binnenkort resultaat moeten opleveren, vertelt Loor begin september aan AG Connect.

Complexer dan complex

De verschillen in de AI’s die Aiir biedt, zitten in de ‘rollen’ die deze producten van de Amsterdamse AI-start-up spelen. Elk biedt op een andere manier hulp aan monteurs bij de visuele inspectie van de complexe binnenkant van vliegtuigmotoren. Betekent die kleine schaduw daar op dat nauwelijks bereikbare rotorblad in de motor een beschadiging?

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!