Management

Juridische zaken
XS4ALL

Vandaag uitspraak OR XS4ALL versus KPN

Rechters beslissen over toekomst XS4ALL.

© XS4ALL Moet Blijven!
23 december 2019

Rechters beslissen over toekomst XS4ALL.

Het is de dag van de waarheid voor XS4ALL. De Ondernemingskamer in Amsterdam bepaalt maandag of moederbedrijf KPN de internetprovider mag opheffen. De zaak is aangespannen door de ondernemingsraad van XS4ALL. Die vindt de plannen slecht onderbouwd en in strijd met gemaakte afspraken.

KPN had in januari aangekondigd te stoppen met XS4ALL als merk en als zelfstandige organisatie. De ondernemingsraad van de dochteronderneming adviseerde om de provider niet te integreren in het moederbedrijf, maar KPN legde dat advies naast zich neer. De ondernemingsraad is daarom in beroep gegaan bij de Ondernemingskamer.

Status aparte

XS4ALL werd in 1993 opgericht door een groep hackers. KPN kocht het bedrijf in 1998. Daarna bleef XS4ALL bestaan als een apart merk met zelfstandig opererende organisatie. De oer-internetprovider onderscheidde zich daarbij door zijn activisme, bijvoorbeeld door de inzet voor online-privacy. Aan die aparte status moet echter een eind komen, zo heeft het management van KPN besloten, en begin 2019 aangekondigd.

Maanden van ophef, protest, onderhandelingen, verzet, besprekingen, toenaderingspogingen en lobbywerk zijn daarop gevolgd. KPN heeft al verklaard dat het de kwaliteit van dienstverlening van XS4ALL zal opnemen in het eigen aanbod, en dat klanten er dus niet op achteruit zullen gaan. Het telecombedrijf wil dat de honderdduizenden klanten van XS4ALL overstappen naar het hoofdmerk. Volgens critici en tegenstanders dreigt er echter klantenverloop.

Plan B voor XS4ALL

Boze aanhangers van XS4ALL hebben al een alternatieve provider opgezet, Freedom Internet. De crowdfundingsactie daarvoor bleek een doorslaand succes: in de recordtijd van drieënhalve dag is het maximumbedrag van 2,5 miljoen euro binnengehaald. De spirituele opvolger voor XS4ALL is op 11 november gepresenteerd en kreeg in de eerste week "tussen de 10.000 en de 100.000 aanmeldingen". Het is de bedoeling dat de aanmelders in het eerste kwartaal van 2020 daadwerkelijk een internetverbinding via Freedom krijgen. De initiatiefnemers hebben geen hoop meer dat XS4ALL behouden kan blijven door de zaak bij de Ondernemingskamer.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
3
Reacties
Jasper Bakker 23 december 2019 12:59

Ai, excuses! Daar heb ik (in mijn haast) het minimum- en maximumbedrag van de crowdfunding door elkaar gehusseld. Het minimale streefbedrag was dus inderdaad 1,25 miljoen euro, wat in recordtijd is binnengehaald. En het maximale bedrag was 2,5 miljoen euro, wat na behalen van de 'ondergrens' óók in recordtijd is binnengehaald.

Don van Riet (oud KPN strateeg) 23 december 2019 12:10

Ik merkte gisteravond dat in de Fritz!box (van mijn XS4ALL in leen) bij de laatste update KPN Internet als provider was toegevoegd. Kortom op technisch niveau drukt KPN gewoon door, een bij grote organisaties bekend verschijnsel. Merkwaarde binnen een nog steeds sterk technisch operationeel en inmiddels meer op wholesale gericht bedrijf wordt daar door niemand echt erkend. Jammer want er zijn in telecommunicatie toch al zo weinig onderscheidende factoren, het is steeds meer een "race to the bottom" met slechts commodity producten :-(

Jan F. Bouman 23 december 2019 12:05

In de tekst staat "....in de recordtijd van drieënhalve dag is het maximumbedrag van 1,25 miljoen euro binnengehaald...". Dat moet 2,5 miljoen euro zijn. Het dubbele dus :) Die 1,25 miljoen was het minimum streefbedrag.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.