Innovatie & Strategie

Branche
Plan B

Plan B voor XS4ALL haalt maximumbedrag binnen (in 3,5 dag)

Recordbedrag in recordtijd bij elkaar gebracht, door paar duizend investeerders.

© XS4ALL Moet Blijven
7 november 2019

Recordbedrag in recordtijd bij elkaar gebracht, door paar duizend investeerders.

Na binnen één dag het financieringsdoel van 1,25 miljoen euro te hebben gehaald, is de crowdfunding voor de XS4ALL-opvolger na twee dagen voorbij de 2 miljoen gegaan en op de derde dag naar de 'bovengrens' gegaan. Het zelf gestelde maximumbedrag van 2,5 miljoen euro aan investeringen is donderdagavond bereikt. De crowdfundingscampagne om Plan B voor XS4ALL te realiseren is oorspronkelijk opgezet om 10 weken te lopen.

De crowdfunding voor een opvolger voor internetaanbieder XS4ALL is maandagmiddag begonnen en toen gelijk vlot van start gegaan. Het initiële tempo van investeringen, waarvoor een jaarrendement van 3 procent wordt beloofd, is in de eerste uren uitgekomen op ongeveer een ton per uur.

Vervolgens is in de loop van die dag de teller gestaag opgelopen, om dinsdagochtend de grens van 1 miljoen euro te passeren. Rond het middaguur van de tweede dag is de 'ondergrens' behaald. Daarna is het tempo teruggezakt, maar zijn de investeringen nog altijd doorgelopen. Donderdagavond is het plafond bereikt, van deze investeringsronde voor fase 1 van Plan B. Strikt genomen is de looptijd 3 dagen en 5 uur geweest.

Vrijwilligerswerk

De initiatiefnemers achter Plan B, een groep medewerkers en ex-medewerkers van XS4ALL, hebben een minimumbedrag van 1,25 miljoen gesteld. Dat bedrag is nodig voor personeel, kantoorruimte, af te sluiten contracten en techniek. Dit ter 'aflossing' van het vrijwilligerswerk dat tot op heden is verricht, door het actiecomité 'XS4ALL Moet Blijven!' waaruit Plan B is voortgekomen. Het behoud van KPN-dochter XS4ALL als zelfstandige internetaanbieder was het a-plan, wat formeel nog altijd wel het geval is.

Daarvoor is veel werk verricht, waaronder 'verzetswerk' zoals het organiseren van een petitie en protesten maar ook 'meewerk' zoals het vinden van kopers voor XS4ALL en het doorrekenen van businessplannen. KPN zet echter zijn voorgenomen samenvoeging van de ooit overgenomen internetprovider door. Daarover loopt nog wel een rechtszaak van de Ondernemingsraad van XS4ALL, die de integratie mogelijk alsnog kan dwarsbomen.

Op 11-11 om 11:11 uur

Terwijl dat juridische traject loopt, zet het actiecomité nu in op Plan B waarvoor de crowdfunding in ieder geval al succesvol is. Woensdagochtend is de mijlpaal van 2 miljoen euro gepasseerd. In de loop van die dag plus de nacht naar donderdag zijn de investeringen druppelsgewijs blijven binnenkomen. De 'bovengrens' van 2,5 miljoen euro is donderdagavond net voor 20:00 uur bereikt. Daarmee is dus 200 procent gehaald, door 3113 investeerders met een gemiddeld bedrag van 803 euro per stuk.

Naast deze investeringen ontvangt Plan B ook enkele kleinere donaties. Aankomende maandag, 11 november, gaat om 11:11 uur de werving van gewone klanten van start. De huidige planning is om in het eerste kwartaal van komend jaar klanten te gaan voorzien van concrete internetaansluitingen, via koper en glasvezel. Die realisering van daadwerkelijke internettoegang via de gloednieuwe provider is dan fase 2.

Nieuwe naam

Deze opvolger van XS4ALL zal vanwege KPN's merkenrecht wel onder andere naam opereren. Deze nieuwe naam wordt aanstaande maandag onthuld, bij het officiële startschot voor publieke klantenwerving. Overigens was de financiering voor de logistiek van het aanbieden van internetverbindingen al geregeld voordat de crowdfunding afgelopen maandag van start ging.

4
Reacties
Ed Vuurpijl 11 november 2019 20:44

Heel veel succes, ik ben benieuwd naar de nieuwe naam en ik ga sowieso mee!

Hendrik Bolt 11 november 2019 07:01

Schandalig dat bedrijven soms niet willen begrijpen wat de reden is dat klanten gebruik maken van hun aangeboden diensten. Zo ook KPN. Goede bedrijven worden vaak kapot gemaakt door snelle jongens die het belangrijker vinden om voor eigen gewin roofbouw te plegen op een onderneming dat is gestoeld op een zeer stevig fundament. Zie hier het resultaat, naar mijn groot genoegen blijk ik niet alleen die gedachte te hebben en is het geduld van het normaal zo gezapige Nedrlandse volk ook een keer echt ten einde. KPN u bent in mijn achting 90% gedaald voor het leven, ik zal u de acties van afgelopen jaren niet meer vergeven. Het moge duidelijk zijn dat XS4all op mij mag gaan rekenen als trouwe klant. En het gaat om veel meer dan internet alleen, maar dat snappen ze wel.

Don van Riet (oud KPN strateeg) 09 november 2019 11:26

De huidige top van KPN staat zo ver van de klantbeleving af dat ze dit volgens mij nooit aan hebben zien komen. Dat heb je als je je puur op het opkrikken van financiële cijfers vertrouwt om de concurrentie het hoofd te bieden. Nogmaals mijn eerdere observatie: de KPN top zou zich indringend bezig moeten houden met het waarom van het terugzakken in marktpercentage in de mobiele markt in het afgelopen jaar en juist die bedrijfsonderdelen of dochters als XS4ALL als voorbeeld nemen ipv ze de nek om te draaien. Kennelijk doen ze bij XS4ALL iets beter dan bij KPN zelf, ze kunnen kennelijk premium pricing toepassen op wat in de basis een simpel product lijkt. Kom daar maar eens om in een verdringingsmarkt die de Telecom dienstverlening nu eenmaal is geworden....

W.H.Stijns 08 november 2019 13:15

Ik wens Jullie veel succes en een gezonde toekomst
W.H.Stijns
hshustymass2@gmail.com

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.