Overslaan en naar de inhoud gaan

Financieringsdoel gehaald voor XS4ALL Plan B

Plan B voor XS4ALL, het oprichten van alternatieve internetprovider, heeft de zelf gestelde ondergrens gehaald voor financiering van de nieuwe internetaanbieder. In minder dan een etmaal gehaald. De gistermiddag begonnen crowdfunding, die een lening van minimaal 250 euro per investeerder vraagt, heeft vandaag net na 12:00 uur het minimaal benodigde bedrag van 1,25 miljoen euro gehaald. En de teller loopt nog steeds door.
XS4ALL First Class Internet
© XS4ALL
XS4ALL

De crowdfunding is gister begonnen met als intentie een looptijd van enkele weken. Dat blijkt dus niet nodig voor de ondergrens van 1,25 miljoen euro, wat het bedrag is dat in ieder geval nodig is voor fase 1 van de nieuwe internetaanbieder. Eerder legden de initiatiefnemers van dit Plan B voor isp XS4ALL uit: "We hebben al ontzettend veel geregeld, en dat is tot nu 100% vrijwilligerswerk geweest, maar we hebben vanaf nu natuurlijk geld nodig voor personeel, kantoorruimte, af te sluiten contracten en techniek."

Back-end financiering al rond

Interessant detail daarbij is dat de actievoerders in die mededeling van afgelopen week al wisten te melden dat benodigde financiën voor bepaalde back-end zaken al voor elkaar waren. "Voor de logistiek van het aanbieden van internetverbindingen ís de financiering al geregeld!" Dit is op zich niet verwonderlijk want Plan B is voortgekomen uit het actiecomité 'XS4ALL Moet Blijven!' wat als a-plan dus houdt het behoud van die zelfstandige KPN-dochter.

Voor dat doel heeft het actiecomité onder meer twee investeerders aangedragen bij KPN, zo bleek eind september. Van deze geïnteresseerde, maar tot op heden anoniem gebleven partijen is er één snel afgewezen. De ander heeft echter gesprekken gevoerd met het telecomconcern wat dochter XS4ALL wil samenvoegen en effectief opheffen. KPN heeft daarbij zelfs een bod gekregen voor overname van XS4ALL, maar de eigenaar heeft dat afgeslagen. Het is niet bekend wat de waarde en voorwaarden van dat bod waren.

Alternatieve scenario's

Verder heeft de Ondernemingsraad (OR) van XS4ALL ook uitgebreid onderzoek laten uitvoeren naar mogelijke alternatieve scenario's voor KPN om XS4ALL toch te behouden. Volgens de OR is er een reëel risico dat de samenvoeging een negatieve businesscase is voor het moederbedrijf. Dit door mogelijk weglopende klanten en technisch personeel. De OR heeft in het aan KPN verstrekte formele advies ook een alternatief businessplan opgesteld, met voortbestaan van XS4ALL, én dat plan laten doorrekenen door onderzoeks- en adviesbureau Stratix.

KPN heeft dat advies echter naast zich neergelegd en zet de geplande strategische samenvoeging door. In de mededeling van dat besluit, net na mid-september, heeft het management van XS4ALL gesteld dat er vier scenario's "zorgvuldig zijn afgewogen". Deze afweging is, zo stelt het moederbedrijf, gedaan op basis van criteria die vooraf samen met de OR zijn bepaald. "Het management van XS4ALL en de OR hebben twee van deze vier scenario’s uitgebreid doorgerekend, met interne en externe experts", aldus KPN eervorige maand.

'Integratiebesluit bevestigd'

"Maar alles zorgvuldig afwegende zijn wij tot de conclusie gekomen dat samenvoegen in het belang is van klanten, medewerkers, XS4ALL en KPN”, aldus Jörg Kramer, algemeen directeur XS4ALL die en Wouter Stammeijer, ExCo-lid en hoofd Strategie van KPN. Kramer vervult die functie bij de KPN-dochter sinds januari dit jaar en is sinds sinds september 2000 in dienst bij KPN, waar hij ook de functie van executive vice-president voor customer service vervult. Het telecomconcern stelt dat de extern gevalideerde vergelijking (van twee scenario's voor XS4ALL) het eerder al genomen integratiebesluit bevestigt. De OR is het daar niet mee eens en heeft een rechtszaak aangespannen.

Ondertussen heeft het actiecomité de pijlen gericht op de oprichting van een alternatieve internetprovider, naar voorbeeld van XS4ALL in de huidige vorm. De crowdfunding daarvoor is maandagmiddag begonnen en heeft dinsdagochtend al de grens van 1 miljoen euro geslecht. Vlak voor het middaguur is de zelf gestelde ondergrens van 1,25 miljoen genaderd en kort daarna gepasseerd. Het tempo van binnenkomende financieringen - naast ook kleinere donaties - lijkt te fluctueren, maar tegen 14:00 uur op dinsdag is 112 procent van de 1,25 miljoen euro binnengehaald. De crowdfunding voor Plan B heeft een maximumbedrag van 2,5 miljoen euro ingesteld.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in