Overslaan en naar de inhoud gaan

XS4ALL Plan B wordt Freedom Internet en doet mailbelofte

Plan B voor XS4ALL onthult zijn nieuwe naam en biedt meteen een nuttige dienst: meekijkvrij mailen. Daarbij zet Freedom Internet zijn maildienst dusdanig op dat het níet providergebonden is, maar wel gebonden aan controle op privacy en vrijheid. De domeinnaam freedom.nl is namelijk niet van de nieuwe internetaanbieder zelf, maar wordt in bruikleen gegeven door Bits of Freedom.
Plan B voor XS4ALL
© Freedom Internet
Freedom Internet

Die digitale burgerrechtenorganisatie kan de overeenkomst hiervoor stopzetten als Freedom zich niet aan zijn beloftes houdt.

"Freedom.nl is een domeinnaam van Bits of Freedom. Wij hebben de domeinnaam in bruikleen gekregen, omdat we een ISP zijn met idealen en principes waar Bits of Freedom achter staat", laat de nieuwe internetaanbieder weten in een persbericht. "We hebben een overeenkomst getekend waarin we hebben afgesproken dat Freedom bedrijfsdonateur van Bits of Freedom is en dat Bits of Freedom kosteloos meekijkvrije e-mailadressen @freedom.nl kan blijven weggeven aan haar donateurs."

Mailbevrijding én beloftebewaking

Deze opzet voor een 'externe domeinnaam' geeft gebruikers niet alleen vrijheid wat betreft hun mailadres en hun internetprovider. Dergelijke mailbinding verhindert vaak overstap van providers; aangezien mensen dan hun adres kwijtraken. Dit speelt nu ook voor XS4ALL-klanten die mogelijk weg willen bij die aanbieder nu moederbedrijf KPN het gaat integreren in de eigen organisatie. Bij die integratie kan het XS4ALL-mailadres behouden blijven, maar bij een ISP-overstap niet.

Naast deze 'mailbevrijding' zorgt de opzet samen met Bits of Freedom ook voor een garantie op de bedrijfsvoering van de nieuwe internetaanbieder, die in het voetspoor van XS4ALL treedt. "Als Freedom zich niet meer aan haar beloftes op het gebied van privacy en vrijheid zou houden, kan Bits of Freedom de overeenkomst stopzetten en de domeinnaam weer terug in eigen gebruik nemen. Dat is nog een extra reden om nu en in de toekomst trouw te blijven aan onze principes."

Stichting, veteranen en respect

De nieuwe ISP (internet service provider) wordt op idealistische gronden gestoeld, wat zich ook uit in de bedrijfsopzet. Het is namelijk geen regulier bedrijf, met winstmaximalisatie of gewoon winstoogmerk. In plaats daarvan valt Freedom Internet onder een stichting, die alle aandelen in handen heeft en die naleving van de waarden bewaakt. Deze waarden zijn vastgelegd in het 'corporate charter' van Freedom Internet BV.

De eigenaar en toezichthouder is Stichting Appeltaart die drie bestuurders telt. Dit zijn: voorzitter Doke Pelleboer (oud-directeur van XS4ALL), penningmeester Gerdien Dalmulder (voormalig manager van de technische helpdesk van XS4ALL), en secretaris Sjoera Nas (privacy-expert en voormalig woordvoerster van XS4ALL). Zij zijn ook van begin af aan betrokken en actief bij het actiecomité 'XS4ALL Moet Blijven!' en de petitie voor behoud van die internetaanbieder.

Winst als gevolg, niet doel

"Freedom Internet staat voor vrijheid en privacy online en voor de belangen van onze klanten en medewerkers", aldus de initiatiefnemers van Freedom Internet, voorheen bekend als Plan B voor XS4ALL. "Niet winst is onze primaire drijfveer, maar het leveren van echt goede diensten, zowel technisch als maatschappelijk. Wij willen het anders doen dan techreuzen die vooral zoveel mogelijk data over hun klanten willen verzamelen, zodat ze steeds meer aan ze kunnen verdienen. Dat betekent niet dat we geen winst willen maken. Maar het is een andere manier van denken: winst is een logisch gevolg is van goede bedrijfsvoering vanuit principes, met respect voor klanten en medewerkers."

Het businessplan hiervoor is geschreven door Anco Scholte ter Horst, voormalig development- en sales-manager bij XS4ALL en nu directeur van Freedom Internet. Volgens dat plan zijn er zo'n 25.000 klanten nodig om break-even te kunnen draaien. "Dit is dan ook ons minimale doel", aldus Freedom in het persbericht nu. "We zetten echter in op 60.000 klanten binnen 3 jaar, waarmee we een zeer nette, rendabele onderneming kunnen opbouwen. De snelheid van groei is afhankelijk van de logistieke processen (beschikbaarheid modems/monteurs/capaciteit helpdesk) en techniek."

Tegen (en met) KPN en VodafoneZiggo

KPN's XS4All zou nu ongeveer een kwart miljoen klanten hebben. Freedom Internet begint in het eerste kwartaal van komend jaar met de uitrol van de eerste aansluitingen voor klanten. Daarbij geeft het voorrang aan 'founding members', die zich vanaf vandaag (11:11 uur) kunnen aanmelden. Die uitrol is dan fase 2 van Freedom Internet (voorheen Plan B voor XS4ALL) en moet verder gaan dan alleen kale internettoegang. "We zullen dan in ieder geval internet, televisie en telefonie leveren. Over aanvullende producten en diensten wordt later meer bekend."

In eerste instantie gaat Freedom verbindingen leveren via koper-lijnen (ADSL) en glasvezel. Daarbij heeft de nieuwe provider te maken met KPN, die lijnen beheert en wettelijk verplicht is die open te stellen voor derde partijen. "Daarna willen we ook graag de kabelmarkt openbreken." Daar zal Freedom Internet het moeten opnemen tegen VodafoneZiggo; de fusie van mobiele provider Vodafone en kabelprovider Ziggo. Die twee bedrijven zijn samen gegaan om de concurrentie met KPN aan te gaan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in