Overslaan en naar de inhoud gaan

Plan B voor XS4ALL haalt maximumbedrag binnen (in 3,5 dag)

Na binnen één dag het financieringsdoel van 1,25 miljoen euro te hebben gehaald, is de crowdfunding voor de XS4ALL-opvolger na twee dagen voorbij de 2 miljoen gegaan en op de derde dag naar de 'bovengrens' gegaan. Het zelf gestelde maximumbedrag van 2,5 miljoen euro aan investeringen is donderdagavond bereikt. De crowdfundingscampagne om Plan B voor XS4ALL te realiseren is oorspronkelijk opgezet om 10 weken te lopen.
XS4ALL-opvolger
© XS4ALL Moet Blijven
XS4ALL Moet Blijven

De crowdfunding voor een opvolger voor internetaanbieder XS4ALL is maandagmiddag begonnen en toen gelijk vlot van start gegaan. Het initiële tempo van investeringen, waarvoor een jaarrendement van 3 procent wordt beloofd, is in de eerste uren uitgekomen op ongeveer een ton per uur.

Vervolgens is in de loop van die dag de teller gestaag opgelopen, om dinsdagochtend de grens van 1 miljoen euro te passeren. Rond het middaguur van de tweede dag is de 'ondergrens' behaald. Daarna is het tempo teruggezakt, maar zijn de investeringen nog altijd doorgelopen. Donderdagavond is het plafond bereikt, van deze investeringsronde voor fase 1 van Plan B. Strikt genomen is de looptijd 3 dagen en 5 uur geweest.

Vrijwilligerswerk

De initiatiefnemers achter Plan B, een groep medewerkers en ex-medewerkers van XS4ALL, hebben een minimumbedrag van 1,25 miljoen gesteld. Dat bedrag is nodig voor personeel, kantoorruimte, af te sluiten contracten en techniek. Dit ter 'aflossing' van het vrijwilligerswerk dat tot op heden is verricht, door het actiecomité 'XS4ALL Moet Blijven!' waaruit Plan B is voortgekomen. Het behoud van KPN-dochter XS4ALL als zelfstandige internetaanbieder was het a-plan, wat formeel nog altijd wel het geval is.

Daarvoor is veel werk verricht, waaronder 'verzetswerk' zoals het organiseren van een petitie en protesten maar ook 'meewerk' zoals het vinden van kopers voor XS4ALL en het doorrekenen van businessplannen. KPN zet echter zijn voorgenomen samenvoeging van de ooit overgenomen internetprovider door. Daarover loopt nog wel een rechtszaak van de Ondernemingsraad van XS4ALL, die de integratie mogelijk alsnog kan dwarsbomen.

Op 11-11 om 11:11 uur

Terwijl dat juridische traject loopt, zet het actiecomité nu in op Plan B waarvoor de crowdfunding in ieder geval al succesvol is. Woensdagochtend is de mijlpaal van 2 miljoen euro gepasseerd. In de loop van die dag plus de nacht naar donderdag zijn de investeringen druppelsgewijs blijven binnenkomen. De 'bovengrens' van 2,5 miljoen euro is donderdagavond net voor 20:00 uur bereikt. Daarmee is dus 200 procent gehaald, door 3113 investeerders met een gemiddeld bedrag van 803 euro per stuk.

Naast deze investeringen ontvangt Plan B ook enkele kleinere donaties. Aankomende maandag, 11 november, gaat om 11:11 uur de werving van gewone klanten van start. De huidige planning is om in het eerste kwartaal van komend jaar klanten te gaan voorzien van concrete internetaansluitingen, via koper en glasvezel. Die realisering van daadwerkelijke internettoegang via de gloednieuwe provider is dan fase 2.

Nieuwe naam

Deze opvolger van XS4ALL zal vanwege KPN's merkenrecht wel onder andere naam opereren. Deze nieuwe naam wordt aanstaande maandag onthuld, bij het officiële startschot voor publieke klantenwerving. Overigens was de financiering voor de logistiek van het aanbieden van internetverbindingen al geregeld voordat de crowdfunding afgelopen maandag van start ging.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in