Innovatie & Strategie

Apps
Teams op Apple ARM

Sneller Teams komt langzaam naar moderne Mac-gebruikers

Microsoft geeft ARM-Macs eindelijk native Teams-app, maar niet meteen.

© Microsoft
10 augustus 2022

Microsoft geeft ARM-Macs eindelijk native Teams-app, maar niet meteen.

Communicatie-app Teams komt ruim na debuut van Macs met ARM-processors - én ruim na concurrerende apps - met een native-uitvoering, die dan zonder emulatie (en bijbehorend prestatieverlies) draait op moderne Macs. Microsoft houdt gebruikers hierbij een flink hoger prestatieniveau voor. De Windows- en Teams-maker brengt zijn nieuwe native Mac-app echter niet gelijk uit, maar kiest voor een geleidelijke uitrol.

Apple heeft in juni 2020 officieel aangekondigd dat het voor zijn Mac-computers overstapt van Intel-processors naar zelfontworpen ARM-chips. Geruchten daarover deden al jaren de ronde. In november 2020 zijn de eerste Macs met de eigen ARM-processors van Apple onthuld, waarbij het computerbedrijf heeft gezorgd voor automatische (en voor eindgebruikers onzichtbare) emulatievoorzieningen voor bestaande apps (geschreven voor Macs met x86-processors van Intel). Die emulatie bleek verrassend vlot te werken, maar software kan beter presteren door direct (native) op de ARM-variant van macOS te draaien. Diverse software-ontwikkelaars hebben dat overzetwerk (porting) verzet, en Microsoft nu in 2022 ook voor zijn Teams-app.

Snelheid en concurrentie

Concurrenten Zoom en Slack hebben allang ports van hun communicatie-apps uitgebracht voor ARM-Macs. Zoom, dat tijdens de wereldwijde coronacrisis en bijbehorende lockdowns groot is geworden, heeft zijn native ARM-app in december 2020 uitgebracht. Slack, dat ook veel gebruikers heeft gewonnen in coronatijd, heeft zijn port in februari 2021 uitgebracht. Teams, dat door koppeling met het veelgebruikte Office ook veel gebruikers telt, komt nu in augustus 2022 met een native uitvoering voor Macs met Apple's M1- en M2-processors.

Microsoft stelt in een blogpost dat het geweldige productervaringen wil bieden om klanten makkelijker en sneller te laten werken op hun favoriete apparaten. Wat dus niet alleen Windows-computers en -tablets betreft. De nieuwe Teams-uitvoering die native voor moderne Macs is, komt nu eindelijk uit en brengt volgens Microsoft "een aanzienlijke oppepper in prestaties". Daarbij is er volgens de maker ook sprake van efficiënt gebruik van 'device resources', wat zich zou kunnen vertalen in langere batterijduur.

Windows eerst

De Teams-app verschijnt in de vorm van een universele binary, waarin dan zowel de huidige uitvoering voor Intel-Macs zit als ook de nieuwe ARM-uitvoering. Gebruikers die zich hebben aangemeld voor het Teams-testprogramma van Microsoft kunnen de ARM-app alvast uitproberen. Anderen, die geen bètasoftware willen of mogen uitproberen, moeten wachten totdat Microsoft de app uitbrengt. Daarbij is er sprake van een geleidelijke uitrol, die meerdere weken in beslag neemt. Een ARM-native uitvoering van Teams voor de ARM-variant van Windows is eind 2020 al verschenen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.