Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Macs

'ARM-overstap Apple komt in zicht'

Vermeende ARM-Macs komen stap dichterbij met Apple's inhuren van hoofdarchitect ARM.

© Apple
27 juni 2019

Vermeende ARM-Macs komen stap dichterbij met Apple's inhuren van hoofdarchitect ARM.

Apple zet een stap die voer geeft aan hardnekkige geruchten dat het al geruime tijd werkt aan Macs met ARM-processors. De vervanging van Intel-chips door energiezuinige processors zoals in iPhones en iPads zou begin komend jaar al kunnen plaatsvinden. Apple heeft nu de hoofdarchitect van chipontwerper ARM in dienst genomen, die eerder bij Intel én AMD fundamenteel ontwerpwerk heeft gedaan.

Afgelopen maand is processorarchitect Mike Filippo overgestapt van chipontwerpbedrijf ARM naar Apple. De iPhone- en Mac-maker heeft formeel geen melding gedaan van deze nieuwe aanwinst, die is ontdekt doordat Filippo zijn LinkedIn-profiel heeft aangepast. ARM heeft zijn vertrek bevestigd tegenover persbureau Bloomberg. Filippo stapt over na 10 jaar ontwerpwerk bij ARM, aan onder meer de Cortex-A76, Cortex-A72, Cortex-A57 en aankomende ARM-processors op 7 en 5 nanometer.

Eigen hardwarekoers varen

Voor die tijd bij ARM, wat zijn processorontwerpen in licentie verstrekt aan fabrikanten als Qualcomm, Samsung en ook Apple, heeft de hoofdarchitect 5 jaar bij Intel gewerkt en daarvoor 8 jaar bij AMD. Die twee laatstgenoemde chipsbedrijven baseren hun processors op de x86-architectuur die dominant is in servers en pc's, waaronder ook Mac-computers. Apple heeft voor zijn eerste iPhones ARM-chips van Samsung gebruikt, maar is jaren terug met de iPhone 5S overgestapt op eigen designs.

Sindsdien heeft het zijn verbeterwerk aan ARM's processorontwerpen steeds verder voortgezet, wat hoge prestaties oplevert voor iPhones en iPads. Het vermogen van moderne smartphones en tablets begint dat van instaplaptops te benaderen en in sommige gevallen te passeren. Volgens hardnekkige geruchten gaat Apple eigen ARM-chip ook gebruiken in sommige Mac-modellen, waarmee dan aanzienlijk langere batterijduur valt te behalen. Dit project (codenaam Kalamata) zou begin 2020 al vrucht kunnen dragen, aldus berichten van april vorig jaar. Apple's compatibiliteitsproject (Marzipan) om iOS-apps op macOS te draaien, zou hierin een fundamentele rol spelen.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.