Overslaan en naar de inhoud gaan

'ARM-overstap Macs kan in 2020 al komen'

Geruchten over een aankomende volgende processorswitch van Apple doen al geruime tijd de ronde. Nu stelt een financieel analist dat Apple's de eerste Macs met zelfontwikkelde ARM-processor in 2020 op de markt kan brengen. Deze voorspelling wordt gedaan in een bericht voor beleggers, en omvat ook ontwikkeling van Apple ARM-chips voor autonome auto's.
Een Apple A7 processor.
© Apple/Wikimedia Commons
Apple/Wikimedia Commons

Het gaat om Apple-watcher Ming-Chi Kuo die al jaren vaak rake voorspellingen doet over het reilen en zeilen van 's werelds waardevolste beursgenoteerde bedrijf. Nu geeft deze analist berichten van begin dit jaar meer geloofwaardigheid met zijn inschatting dat de ARM-overstap door Apple in volle gang is. De eerste Macs met nieuwe, krachtigere varianten van Apples A-serie ARM-processors kunnen in 2020 al op de markt komen. Deze strategische stap is ook gelinkt aan Apple's vermeende werk aan eigen chips voor autonome auto's, meldt 9to5Mac.

Lange termijn

De eerste ARM-Macs die in 2020 kunnen komen, zouden dan de relatief lichtere MacBook-lijn zijn. Apple is die lijn van kleine laptops begonnen met energiezuinige - en relatief zwakkere - x86-processors in Intels Core m-serie. Enkele Mac-modellen hebben al Apple-eigen ARM-chips aan boord, maar dan als co-processor voor specifieke taken inclusief securitydoeleinden. Dit betreft bediening van de aanraakstrook Touch Bar én bescherming van het inloggen met vingerafdruk via Touch ID. Ondertussen werkt Apple openlijk aan het laten draaien van iOS-apps op macOS.

Apple heeft voor de eerste iPhone-generaties processors gebruikt van derden, zoals Samsung. In de loop der tijd heeft het bedrijf onder leiding van Steve Jobs meer en meer eigen hardware doorgevoerd. Een processoroverstap voor Macs zou ook niet de eerste keer zijn voor dat computerplatform van Apple. In het verleden is al de stap van Motorola 68k-chips naar PowerPC-processors (PPC) gemaakt, en daarna de grote switch naar Intel.

68k-PPC-Intel-ARM?

Het door Apple, IBM en Motorola verzorgde PPC-platform kon het door Apple gewenste tempo van verbetering (qua toenemend prestatieniveau, maar ook qua laag energieverbruik) niet bijbenen. Momenteel heeft Intel moeite om de gewenste trendlijnen van betere prestaties plus lager verbruik vol te houden. Analist Kuo wijst in zijn advies aan beleggers ook op Apple's huidige afhankelijkheid van Intels release-schema voor nieuwe processorgeneraties. In de praktijk lopen Macs vaak al enigszins achter met de omarming van de nieuwste pc-chips van processorreus Intel.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in