Overslaan en naar de inhoud gaan

Energiebeheer zet Apple aan tot uitzonderlijke overname

Apple telt 300 miljoen dollar in contanten neer voor enkele bedrijfsonderdelen van de Britse chipontwerper Dialog Semiconductor. Deze toeleverancier van de iPhone- en Watch-maker draagt daarbij intellectueel eigendom, producten en driehonderd werknemers over. Apple's overnamestrategie tot op heden is juist kleinere aankopen voor vooral technologie, die het dan zelf doorontwikkelt.
Apple-smartwatch
© Apple
Apple

In totaal is 600 miljoen dollar gemoeid met deze deal. De helft van dat bedrag wordt verspreid over de komende jaren, in de vorm van betalingen voor verdere aankopen van het overgebleven bedrijf. Dialog heeft eerder al meerdere contracten binnengehaald bij de succesvolle maker van smartphones en smartwatches. Behalve van een licentie voor de energiebeheertechnologie van Dialog gaat Apple ook gebruikmaken van onder meer audiochips en techniek voor het opladen van apparaten. Recent heeft Apple reputatieschade geleden door zijn doelbewuste, maar stilgehouden inperken van iPhone-prestaties om te compenseren voor verslechterde accu's.

Afhankelijk van Apple

De deal is een grote opsteker voor Dialog, dat voor ongeveer driekwart van zijn omzet afhankelijk is van Apple. Een jaar geleden waarschuwde Dialog zijn investeerders nog dat Apple zijn eigen chips voor stroombeheer zou kunnen gaan ontwerpen. Apple maakt tegenwoordig wel chips voor eigen gebruik, maar richt zich daarbij vooralsnog specifiek op smartphonegerelateerde chips, zoals voor beeldschermen en verbindingen.

Eerder is de Britse chipontwerper Imagination Technologies al overkomen wat Dialog in zijn waarschuwing aan investeerders zag aankomen. Imagination leverde al lange tijd chips aan Apple en zag begin 2016 zijn beurskoers stijgen door geruchten over een op handen zijnde overname. Daar bleek echter geen sprake van en begin 2017 werd zelfs het tegendeel bewaarheid: Apple gaat de toeleverancier uitfaseren. Imagination maakte middels een persbericht bekend dat Apple eigen GPU's ontwikkelt en ergens in 2018 of 2019 zijn afname van Imagination-chips stopzet. Geruchten over eigen Apple-GPU's gingen al jaren rond.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in