Overslaan en naar de inhoud gaan

Pc-waardige ARM-chip van Qualcomm komt in beeld

Ondanks het tegenvallende prestatieniveau van de eerste generatie ARM-pc's met Windows 10 zetten fabrikanten hun plannen hiervoor door. Chipmaker Qualcomm werkt volgens uitgelekte details nu aan een ARM-processor die specifiek voor pc-tablets met meer vermogen is ontworpen. De vermeende 'Snapdragon 1000' is groter, sneller en kan tot 16 gigabtye geheugen aan.
Qualcomm Centriq wafer en chip
© Qualcomm
Qualcomm

Formeel is er nog geen aankondiging, of zelfs officiële details. Wel zijn er eerder al hints gegeven die nu worden aangevuld met informatie uit referentie-ontwerpen voor apparaten op pc-niveau. Daarin wordt een SDM1000-processor van Qualcomm genoemd die een relatief groot formaat heeft en een laptop-achtig stroomverbruik van 6,5 Watt voor de processor tot wel 12 Watt voor de hele SoC (System-on-a-Chip). Deze chip, die dan mogelijk onder de naam Snapdragon 1000 uitkomt, zou van de grond af aan zijn ontworpen voor pc-tablets of zelfs laptops.

Geen opgevoerde smartphonechip

Met de nu uitgelekte eigenschappen onderscheidt de SDM1000 zich van voorgangers, zoals de huidige Snapdragon 835 die al dienst doet in pc-achtige apparaten. De al uitgekomen eerste generatie van ARM-tablets met Windows 10 gebruikt die Qualcomm-processor, die echter is ontworpen voor smartphones en reguliere tablets. Opvolger 845 belooft meer vermogen, maar is in de kern nog een opgevoerde smartphonechip.

Qualcomm's aankomende pc-processor zou gebaseerd zijn op de next-gen Cortex A76-architectuur van ARM-ontwerper ARM. Deze details zijn ontdekt door de Duitse technieuwssite WinFuture die de SDM1000 heeft aangetroffen in een database met referentie-designs. Met die kant-en-klare ontwerpen kunnen tablet- en computerfabrikanten aan de slag om snel apparaten op de markt te brengen. In ieder geval Asus zou al werken aan een pc-waardig apparaat, met de codenaam Primus, meldt WinFuture.

Van Wintel naar Wincomm?

Qualcomm heeft al enige tijd een nauwe relatie met Windows-maker Microsoft om de pc-markt te bedienen met ARM-apparaten. Microsoft wil zo de dreiging van grotere smartphones en krachtigere tablets tegengaan, en eventueel ook zijn afhankelijkheid van x86-processormaker Intel wat verminderen. Qualcomm op zijn beurt wil zich onderscheiden in de ARM-chipmarkt en eventueel de kloof tussen smartphones en pc's overbruggen.

Ondertussen zijn er weer verse geruchten opgedoken over een door Microsoft gemaakt mobiel apparaat, codenaam Andromeda. De SDM1000 van Qualcomm speelt hierin een voorname rol, aldus de nu rondgaande berichten. Andromeda zou een nieuwe apparaatcategorie vormen en mogelijk een reïncarnatie zijn van Microsofts ooit geschrapte dubbelscherms Courier-tablet. Pc-producent Lenovo heeft eerder al eigen ARM-minilaptops met touch-toetsenbordscherm uitgebracht, die draaien op Android of Windows 10.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in