Windows 10
Windows 10 Lean

Windows 10-light op komst

Een versie van Windows 10 is opgedoken die 2 GB kleiner is dan Windows 10 Pro.

26 april 2018

Een versie van Windows 10 is opgedoken die 2 GB kleiner is dan Windows 10 Pro.

In versie 17650 van het Microsoft Insider-programma dook maandag ineens een functie Windows 10 Lean op, die veel kleiner is dan de gewone versie.

Uitgepakt neemt Windows 10 Lean 2 GB minder ruimte in beslag dan Windows 10 Pro, wat handig kan zijn voor tablets en brakke convertibles. Het OS installeert 50.000 bestanden minder.

Exit Patience

De ruimtewinst wordt behaald door veel standaardapps en wat administratief gereedschap weg te laten. Twittergebruiker Lucan is in de nieuw ontdekte versie van Windows gedoken en heeft een lijst opgesteld met bestanden die hij mist. Daaruit blijkt dat uit Lean onder andere Internet Explorer, Skype, Solitaire, MS Paint, de Personen-, Office- en Feedback-hub, de Microsoft Management Console en drivers voor CD- en DVD-spelers zijn geschrapt. Ook uiterst nuttige zaken als de Registry Editor (een reden is misschien dat je Microsofts telemetrie ermee kan uitschakelen) en bestanden waarvan je je niet kan voorstellen dat ze veel ruimte in beslag nemen – zoals Wallpaper – ontbreken. Het zou wel, anders dan in het floppende Windows 10 S, mogelijk zijn om programma's van buiten de Windows Store te installeren.

Andromeda

Wat er wel in zit: API's voor functies als bellen, onbekende nummers blokkeren, Bluetooth headset support en speakerphone modus. Algemeen wordt aangenomen dat Microsoft zich niet meer aan de smartphone zal wagen, dus deze API's voeden vooral de geruchten over Andromeda, een apparaat dat vermoedelijk een kruising moet worden tussen een telefoon en een tablet, met veel nadruk op het gebruik van pen en digitale inkt.

Bloatware

De eerste reacties zijn kritisch (tot cynisch): veel mensen beschouwen functies als de virtuele assistent Cortana, Candy Crush, Adobe Photoshop Express, Duolingo en Translator die standaard met Windows 10 meekomen als bloatware, om nog maar te zwijgen van het telemetrieprogramma. Uiteindelijk zegt het vinden van zo'n uitgeklede Windows-versie niet veel: wat in het Skip Ahead-programma zit kan in de komende (Fall-)editie van Windows terechtkomen, of in een latere, of helemaal niet worden uitgebracht.

Lees meer over
2
Reacties
M. Commandeur 27 april 2018 23:34

@Ruud
Ik heb een oude PC met Windows Vista een tweede leven gegeven met Linux Mint.
Linux Mint iso-bestand downloaden (www.linuxmint.com); met bv. Rufus (https://rufus.akeo.ie/) een bootable USB-stick (>= 2 [GB]) aanmaken; USB-stick in oude machine plaatsten, opstarten/booten vanaf USB (<F10>, <Del> of <Esc> tijdens opstart); vragen beantwoorden en een complete machine voor thuisgebruik, incl. office-pakket LibreOffice, is het resultaat!
Updates (voor OS én alle software) worden semi-automatisch geregeld met pakket-beheer (via de Linux Ubuntu repository) en er kunnen allerlei programma's bijgeïnstalleerd worden (> 55.000).
Bv.: recoll (bestanden incl. inhoud indexeren en zoeken), Krusader (bestandsbeheerder à la Total Commander), Gimp (à la Photoshop, bijna professioneel), Stellarium (planetarium), Zenmap/nmap (netwerk scanner), Wireshark, etc.

Ruud Schmeitz 27 april 2018 11:56

Zal het mogelijk zijn die Win10-light versie te installeren op oudere hardware ?
B.v. op notebooks met WinXP ?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.