Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 Enterprise krijgt Workstation-vermogen

Microsoft mikt met die krachtige uitvoering van zijn besturingssysteem op data scientists, wetenschappers, ingenieurs en andere zware gebruikers. Organisaties met een Enterprise-licentie krijgen dit ook aangereikt.
Windows 10 venster

De aparte workstation-variant van Windows 10 is voor superzware hardware. Het nieuwe besturingssysteem ondersteunt tot 4 processors, met een maximaal totaal van 256 cores en bijgestaan door maximaal 6 TB geheugen. Microsoft heeft de terugkeer van Windows’ workstation-variant afgelopen zomer al aangekondigd; middenin de zomervakantie.

256 cores

Nu heeft de softwareproducent wat meer details bekendgemaakt over de software, die voluit ‘Windows 10 Pro for Workstations’ heet. De Enterprise-uitvoering van Windows 10, wat meer een licentie-kwestie dan een functionele variant is, heeft support voor vier CPU’s, 256 cores en 6 TB aan RAM, tweet Microsoft-marketingdirecteur Michael Niehaus.

Hij verwijst daarbij naar de blogpost van een collega Windows-marketeer die de zware workstation-variant uit de doeken doet. Windows 10 Pro for Workstations brengt niet alleen ondersteuning voor rekenkracht en geheugenruimte, maar versnelt zware rekentaken ook met andere functionaliteit.

Speciale voorzieningen

Zo ondersteunt de workstation-variant persistent geheugen, in de vorm van NVDIMM-N. Daarnaast biedt het besturingssysteem een nieuwe, snellere manier van bestandsdeling: SMB Direct2. Deze Microsoft-technologie zit al in Windows Server (sinds versie 2012) en vereist wel een netwerkkaart die Remote Direct Memory Access (RDMA) ondersteunt. Volgens Microsoft opereert netwerkopslag hiermee op niveau van lokale opslag wat het prestatieniveau betreft. Bovendien ontlast RDMA de processor(s).

Deze en andere speciale functionaliteit voor zware toepassingen zijn beschikbaar in de workstation-variant. Deze is beschikbaar als voorgeïnstalleerde optie op workstation-hardware (in tower- en laptopvorm) van computerleveranciers, maar is ook toegankelijk voor gebruikers met een Enterprise-licentie voor Windows 10.

Upgraden

Bovendien zijn verschillende andere varianten van Windows 10 te upgraden naar Workstation. In het geval van de functioneel beperkte S-variant is dit zelfs op afstand via MDM (Mobile Device Management) te doen, zonder dat er een reboot nodig is. In het geval van Windows 10 Pro valt deze upgrade ook vanaf de opdrachtprompt (commandline) uit te voeren of via de aparte app store voor bedrijven (Microsoft Store for Business, MSfB).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in