Overslaan en naar de inhoud gaan

ARM zet pc-industrie op zijn kop met Cortex-A76

De ARM-architectuur - tot voor kort vooral bedoeld voor mobiele apparatuur - vormt nu echt een alternatief voor de x86-chips van Intel en AMD.
ARM Cortex-A76
© ARM
ARM

Afgelopen vrijdag presenteerde ARM de nieuwste loot aan de Cortex-CPU-boom, de Cortex A76. Volgens de benchmarks liggen de prestaties van de chip 35 procent hoger dan die van zijn voorgangers. Daarmee kan de Cortex-A76 zich meten met de top van de Intel-chiplijn, de Core i5. Met een uitbreiding van het cachegeheugen komen ze zelfs in de buurt van de Core i7.

De nieuwe chip kan een radicale verandering brengen in de verhoudingen tussen de chipproducenten. Intel heeft bij de opkomst van digitale apparatuur, zoals smartphones en tablets, de boot gemist. Deze markt is vrijwel volledig in handen van een aantal producenten die ARM-gebaseerde chips gebruiken. Deze chips zijn veel energiezuiniger dan de x86-chips van AMD en Intel. Maar de prestaties van ARM-gebaseerde chips konden tot voor kort niet tippen aan de chips die gebaseerd zijn op de x86-chips.

40 procent zuiniger

Nu met de Cortex-A76 die kloof in prestaties lijkt te zijn gedicht, biedt ARM een high-end CPU die 40 procent zuiniger omspringt met energie. De chips presteren ook nog eens beter in machinelearning-taken. Microsoft heeft al een versie van Windows 10 die draait op de ARM-architectuur. Het ligt voor de hand dat pc-producenten als HP, Lenovo en Asus nu in toenemende mate ook laptops en desktops op de markt gaan brengen, met bijvoorbeeld een Qualcomm Snapdragon CPU gebaseerd op de Cortex-A76-architectuur.

ARM heeft de belangrijkste aanpassingen die hebben geleid tot de prestatieverbeteringen en de benchmarks, op zijn site opgesomd. Naar verwachting verschijnen de eerste chips op basis van het nieuwe ontwerp in 2019.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in