Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 op ARM stelt teleur

Windows 10 draait nu ook op energiezuinige ARM-chips en krijgt daarmee lange tot zeer lange batterijduur. De prijs hiervoor is echter fiks: tegenvallende prestaties, concluderen diverse reviewers.
Blue Screen of Death
© Microsoft
Microsoft

‘Waarom ik wacht op de volgende generatie van Windows-ARM-laptops’, luidt de kritische kop van Laptop Mag, dat onderdeel is van het bekende Tom’s HardwareGuide. ‘Windows op ARM is (nog) niet zinnig’, kopt HowToGeek dat ronduit adviseert om deze eerste generatie over te slaan.

Scheve prijs/prestatie

Deze en vele andere recensies van de eerste apparaten met Windows 10 op ARM vellen een hard oordeel. De geteste systemen van fabrikanten Asus en HP vallen tegen, op verschillende fronten. Om te beginnen zijn de prijzen aan de hoge kant: 999 dollar voor de HP Envy x2 en 599 dollar voor de Asus NovaGo.

Daarbij bieden deze twee nieuwe ARM-apparaten met Windows 10 erop een laag prestatieniveau. “De prestaties zijn teleurstellend, om het mild te zeggen”, oordeelt TechSpot. De hierdoor al ongunstige prijs/prestatieverhouding wordt nog verder scheefgetrokken door softwarebeperkingen. Zo vallen 64-bit applicaties buiten de boot; die draaien niet op deze eerste generatie van Windows 10 op ARM.

x86 als ‘killerapp’

Deze beperkingen zijn eerder al bekendgemaakt door Microsoft en komen voort uit de technische complexiteit van x86-compatibiliteit voor apps op ARM-Windows. Voor bepaalde gebruikers kan dit de ‘killerapp’ zijn van Windows 10 op ARM: bestaande Windows-applicaties draaien op een apparaat met lange batterijduur. Hiervoor moet wel eerst de standaard ingestelde S-modus van Windows 10 worden uitgeschakeld.

Maar TechSpot stelt na uitgebreide benchmarks dat het x86-prestatieniveau op ARM verschrikkelijk is, zelfs als de compatibiliteitsbeperkingen buiten beschouwing worden gelaten. De gebruikte, nieuwe SnapDragon 835-processor van Qualcomm moet het voor bepaalde taken afleggen tegen een nederige Celeron N3450-chip. Die oudere Intel-chip doet dienst in laptops onder de driehonderd dollar.

Vele uren verbonden

Windows 10 op ARM lijkt mee te vallen wanneer native software wordt gebruikt, zoals de ingebouwde Microsoft-browser Edge en moderne apps uit de Windows Store. Dan komen de pluspunten meer tot hun recht: de 4G-connectiviteit waardoor deze lichte apparaten altijd connected zijn en de indrukwekkend lange batterijduur. Deze lijkt overigens wel korter dan de 22 uur die eerder is geclaimd.

De door diverse reviewers geteste Envy x2 van HP haalt wel vijftien uur op een enkele acculading. De Asus komt uit op zo’n elf tot twaalf uur, schrijft de reviewer van The Verge. Daarbij merkt hij nog wel op dat het door hem geteste model meer geheugen en opslagruimte heeft dan het model dat Asus in de VS gaat uitbrengen. Voor de genoemde 599 dollar komt de NovaGo met 4GB geheugen en 64GB opslagruimte.

Modelvariatie en toekomstmuziek

Asus’ productpagina vermeld wel configuraties met oplopende capaciteit voor beide componenten. Het topmodel met respectievelijk 8GB en 256GB kost 799 dollar, is eind vorig jaar al bekendgemaakt. HP’s nog wat duurdere Envy x2 heeft in geteste uitvoeringen eenzelfde configuratie, hoewel het ook als model op de markt komt met bescheiden 4GB en 128GB.

De grote belofte van altijd verbonden laptops, tablets en 2-in-1 met Windows en lange batterijduur wordt vooralsnog niet ingelost door deze eerste lichting ARM-apparaten. Qualcomm brengt echter binnenkort de krachtigere SnapDragon 845 op de markt. Ondertussen werken Microsoft en diens pc-partners voor het ‘Always Connected’-initiatief ook samen met x86-reus Intel. Zo gebruikt de LTE-uitvoering van Microsofts Surface Pro-tablet al een Intel-processor met een Qualcomm 4G-modemchip.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in