Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe ARM-variant Windows komt komende maand uit

De nieuwe ARM-variant van Windows is al geruime tijd in ontwikkeling en belooft niet alleen lange batterijduur maar ook connectiviteit en compatibiliteit. Laatstgenoemde slaat op apps voor de reguliere x86-variant van Windows, maar op die belofte blijkt wel een en ander aan te merken.
Terry Myerson
© Microsoft
Microsoft

ARM-chipproducent Qualcomm kondigt de komst aan van de zogeheten Always Connected PC's. Deze nieuwe categorie pc's wordt aangejaagd door Microsoft en Qualcomm. Verschillende computerfabrikanten werken mee en de distributie wordt mede verzorgd door diverse winkels maar ook door enkele telecomaanbieders. Bij het debuut nu gaat het om veertien mobiele operators in tien landen, weet Ars Technica te melden.

Echt mobiele pc's

Sommige daarvan gaan de nieuwe mobiele devices ook zelf verkopen, aldus Qualcomm die niet specificeert welke telco's dit dan zijn.  Al deze devices zijn voorzien van support voor 4G/LTE-verbindingen. De nu bekende operators die meedoen, zitten in landen als de VS, Groot-Brittannië, Ierland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Nederland bevindt zich vooralsnog niet in de lijst die Qualcomm bekendmaakt.

In eerste instantie brengen HP, Lenovo en Asus elk één apparaat uit. Laatstgenoemde brengt een traditioneel laptopontwerp (clamshell) uit, terwijl de twee eerstgenoemde fabrikanten gaan voor een tablet met aankoppelbaar keyboard. Microsoft spiegelt een combinatie voor die de connectiviteit en eenvoud van smartphones samenbrengt met het vermogen en de creatieve mogelijkheden van Windows 10-pc's.

Windows RT inside?

Deze nieuwe touch-pc's draaien Windows 10 op ARM-processors, specifiek de krachtige Snapdragon 835 van Qualcomm. Microsoft heeft eerder al op een prototype-systeem met deze chip gedemonstreerd dat pc-applicaties als Photoshop en Office gewoon werken. Dit in tegenstelling tot Microsofts eerdere poging om Windows op ARM aan de man te brengen; met het op Windows 8 gebaseerde Windows RT.

Deze week is echter aan het licht gekomen dat de belofte van compatibiliteit voor Windows 10 op ARM enkele haken en ogen kent. Zo zijn er beperkingen als geen ondersteuning voor x64-applicaties en virtualisatie, plus gebrekkige support voor grafische technologie OpenGL. Het is nog onbekend of en op welke termijn deze tekortkomingen worden aangepakt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in