Overslaan en naar de inhoud gaan

M2 MacBook Air presteert op niveau met M2 MacBook Pro

De nieuwe MacBook Air met gloednieuwe M2-processor weet volgens vroege benchmarks de 13 inch MacBook Pro met M2 te evenaren. Prestatieverschillen in singlecore én multicore zijn miniem, en zelfs een tikkeltje in het voordeel van de goedkopere Air. Duurtests kunnen echter het verschil geven tussen Apple's instaplaptops voor consumenten en professionals.
MacBook Air (2022), ARM-processor
© Apple
Apple

De tweede Mac-computer met Apple's nieuwe M2-processor is bijna in handen van gebruikers die het gelijk hebben besteld. Embargo's voor reviews van de 2022 MacBook Air, met M2 aan boord, vervallen ook bijna. Maar vroege benchmarkresultaten zijn al online opgedoken, mogelijk afkomstig van testers, Apple-partners of -werknemers. Uit die eerste cijfers van de Geekbench-test komt een positief beeld naar voren voor de M2 Air, zeker in vergelijking met de duurdere 13 inch MacBook Pro die als eerste M2-Mac is uitgekomen.

Vooralsnog geen hitteprobleem

De Amerikaanse softwareconsultant Alex Ziskind heeft de eerste M2-testresultaten op GeekBench bekeken en ze kritisch vergeleken. Hij ziet daarin dat de M2 MacBook Air niet onderdoet voor de M2 MacBook Pro. De Air doet, zo concludeert Ziskind, niet aan afknijpen (throttling) van de processorsnelheid, wat een bekend fenomeen is bij laptops als ze te warm worden door hoge systeembelasting. Terwijl de Pro-laptop van Apple een ventilator heeft voor actieve koeling, doet de Air het met geheel passieve koeling. In tegenstelling tot de M2 MacBook Pro heeft de M2 Air een geheel nieuw ontworpen chassis, wat mogelijk helpt bij het koel houden.

De door Ziskind uiteengezette cijfers betreffen het draaien van de GeekBench 5-benchmark, waarvan resultaten online zijn te bekijken. Daar is de nieuwe M2-processor van Apple te vinden in de 13 inch MacBook Pro die recent is voorzien van deze chip (en daarmee de aanduiding Mac14,7 heeft) én in de nieuwe MacBook Air (Mac14,2) die vanaf morgen in handen van klanten komt. Mogelijk dat bij langer draaiende taken er alsnog sprake is van een warmtegrens voor de Air - en daarmee terugschakelen.

Vergelijking met voorgangers

Natuurlijk zijn ook de prestaties van diverse Macs (en de nieuwste iPad Pro) met de M1 te bekijken in de database met resultaten van GeekBench, voor vergelijking met de M2-Macs.  Volgens chipontwerper Apple levert voor de Ai met M2 1,4 keer betere prestaties dan de voorganger met M1. Versus de oudere MacBook Air met dualcore Intel Core i5-processor spiegelt Apple zelfs 15 keer prestatieverbetering voor. Deze claims van de fabrikant zijn gebaseerd op eigen tests met z'n eigen videopakket Final Cut Pro en een complex videoproject van 2 minuten met 4K ProRes 422-media.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in