Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen x86/x64-virtualisatie op ARM-Macs, geeft VMware toe

Ontwikkelaars die Macs gebruiken met virtuele machines voor Windows of x86/x64-uitvoeringen van Linux moeten straks harde keuzes gaan maken. VMware brengt zijn virtualisatiesoftware Fusion weliswaar naar Apple's nieuwe Macs met zelfontworpen M-processors, maar is daarbij beperkt tot de onderliggende ARM-chipsarchitectuur.
virtualisatie
© Parallels
Parallels

"We zijn niet van plan om het installeren of draaien van x86-VM's op Macs met Apple Silicon te ondersteunen", verklaart VMware. Deze duidelijke boodschap zet een streep door hoop voor virtualisatie met bijvoorbeeld onderliggende emulatie van de andere chiparchitectuur. Technisch gezien is dat wel mogelijk, alleen is dat complex en kan het nogal wat prestatieniveau kosten.

Rosetta 2

Leverancier VMware is niet van plan dat pad te bewandelen, geeft het aan in een blogpost over de vooruitgang van Fusion op Apple Silicon. Die zelfontworpen chips van de Mac-maker gebruiken de ARM-instructieset en zijn daarmee niet compatibel met software geschreven voor de marktdominante x86-instructieset, inclusief de semi-64-bit variant x64. Dit geldt voor apps maar ook voor onderliggende besturingssystemen.

Apple pakt dit compatibiliteitsprobleem aan door in macOS een emulator in te bouwen: Rosetta 2. Die tussenlaag zorgt er onzichtbaar voor dat apps geschreven voor de Intel-uitvoering van macOS worden vertaald naar instructies die de ARM-uitvoering van macOS kan uitvoeren. Deze vertaalslag gebeurt opmerkelijk vlot, mede dankzij speciale voorzieningen hiervoor die Apple heeft ingebouwd in zijn eigen chipontwerp.

macOS, Linux, Windows

Rosetta 2 heeft wel beperkingen voor bijvoorbeeld virtualisatiesoftware; die kan in Intel-uitvoering niet draaien op ARM-Macs. Hetzelfde geldt voor x86/x64-besturingssystemen die gevirtualiseerd zouden draaien. VMware meldt nu dat het dit jaar nog een Tech Preview uitbrengt van Fusion voor Mac-computers met Apple Silicon. Die virtualisatiesoftware kan dan besturingssystemen voor ARM-chips gevirtualiseerd draaien, wat diverse Linux-varianten omvat. Deze draaien nu al opmerkelijk vlot, stelt VMware-manager Michael Roy in zijn blogpost.

Van Windows 10 bestaat ook een ARM-uitvoering, maar die is niet los verkrijgbaar voor gebruikers. "Microsoft verkoopt momenteel geen licenties van Windows 10 ARM voor virtuele machines", stipt VMware aan. De aparte ARM-variant van Windows is voorbehouden aan hardwarepartners van Microsoft die zelf laptops en tablets met ARM-chips op de markt brengen.

'Windows op tweede plaats'

Daarnaast is er voor eindgebruikers wel een testversie (zogeheten Insider-builds) van Windows 10 ARM beschikbaar, maar die mag alleen gebruikt worden op Windows 10. Laatstgenoemde betreft dan een installatie met officiële licentie daarvoor, wat niet bestaat voor Apple's nieuwe Macs met eigen ARM-chips. VMware stelt dan ook ronduit dat Windows tweede prioriteit is, ná Linux.

Overigens is het gevirtualiseerd draaien van macOS voorlopig ook niet aan de orde. "macOS VM's zijn op de korte termijn niet in scope", meldt VMware nog. De softwareleverancier verwijst daarbij naar Apple als 'oorzaak' hiervoor. "Er zijn uitdagingen die vereisen dat Apple met ons samenwerkt om ze op te lossen." VMware geeft geen details hierover. Mogelijk betreft dit permissie en licenties voor het virtueel draaien van macOS bovenop macOS, op ARM-Macs.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in