Innovatie & Strategie

Branche
KPN-HQ

KPN's XS4ALL keek jaren terug al naar hosting-exit

Schrappen van hosting XS4ALL volgt op eerste contact met Argeweb jaren terug.

© KPN
1 april 2021

Schrappen van hosting XS4ALL volgt op eerste contact met Argeweb jaren terug.

Het overstapaanbod van Argeweb waar XS4ALL huidige klanten naar verwijst, is enkele jaren terug al voorafgegaan door contact tussen de twee internetbedrijven. Argeweb was toen ook nog dochter van KPN. XS4ALL liep toen rond met het strategische portfolio-vraagstuk hoe verder te gaan met dat aanbod, wat "steeds meer non-core portfolio" was geworden.

"Reeds in 2017/2018 is er contact geweest tussen XS4ALL en Argeweb", antwoordt CEO Koen van Deudekom van Argeweb op vragen van AG Connect. Hij legt uit dat XS4ALL toen rondliep met het strategische portfolio-vraagstuk "hoe men verder wilde met het hosting-portfolio". Dat aanbod van hostingdiensten was, zo vertelt Van Deudekom nu, "steeds meer non-core portfolio geworden (net als op andere plekken binnen KPN) waar het voor Argeweb core business is".

Plan voor KPN-dochters

Zowel internetprovider XS4ALL als ook hostingaanbieder Argeweb waren toen onderdeel van telecombedrijf KPN. Eind 2019 heeft het moederbedrijf zijn hostingdochter van de hand gedaan. Argeweb is toen verkocht aan Total Webhosting Solutions. Ruim daarvoor liep al een plan voor isp-dochter XS4ALL die aanvankelijk geschrapt zou worden, net als de merken Telfort en Yes Telecom. Daartegen is een flink protest op gang gekomen, wat voor procedures en een enigszins gewijzigd KPN-plan voor XS4ALL heeft gezorgd.

"Uiteindelijk heeft XS4ALL eind 2020 contact opgenomen, omdat het besluit genomen was om te stoppen met het hostingportfolio", zegt Van Deudekom. "Hoewel er in de tussentijd wel veel gebeurd was (oa verkoop van Argeweb door KPN), was het stoppen van het hostingportfolio niet iets wat nieuw was of – in mijn ogen – gerelateerd aan de discussie rondom het voortbestaan van XS4ALL."

XS4ALL heeft aan enkele hostingklanten laten weten dat het die diensten stopzet: per 1 oktober. De opgetuigde informatiepagina waar klanten in een mail op worden gewezen, bevat doorverwijzingen voor overstappen. Enerzijds verwijst de KPN-dochter naar de onafhankelijke vergelijkingssite webhosters.nl, anderzijds linkt XS4ALL direct naar een overstapaanbod van Argeweb wat speciaal voor XS4ALL-klanten is opgezet.

'Vanuit portfolio-bril gekeken'

Op vragen over hoe de twee bedrijven tot deze 'samenwerking' zijn gekomen, geeft Argeweb-CEO Van Deudekom aan dat er dus jaren terug al een eerste contact is gelegd. Hij weet te vertellen dat er op dat moment nog geen vraag was over het wel of niet voortbestaan van XS4ALL. "Kortom, XS4ALL heeft toen door een portfolio-bril bekeken waar klanten in de toekomst wellicht zouden kunnen landen."

Die gesprekken tussen de toenmalige KPN-dochters hebben destijds uiteindelijk niet tot een besluit rondom het hosting-portfolio geleid. "Wel kwamen beide dochters toen tot de conclusie dat er voor klanten een goede match was. De (technische) propositie sloot nauw aan bij wat XS4ALL aan hosting-product en technische features biedt en Argeweb heeft – net als XS4ALL – een gratis telefonische helpdesk, die zonder scripts werkt en van highly skilled support-mensen voorzien is."

Keuzevrijheid

Ondertussen is er ook een nieuw webhostingaanbod opgekomen: van Freedom Internet, voortgekomen uit Plan B van het Actiecomité XS4ALL Moet Blijven. Die nieuwe Nederlandse internetprovider gaat nu versneld shared webhosting aanbieden, meldt het bedrijf in reactie op de stilletjes aangekondigde hosting-exit van XS4ALL. De planning is om dit aanbod vóór september te lanceren zodat XS4ALL-klanten kunnen overstappen.

Freedom zegt een hoge vraag naar de nieuwe hostingdienst te verwachten, "mede vanwege het feit dat klanten van XS4ALL hun shared webhosting binnenkort verliezen". Anticiperend op die vraag heeft het bedrijf een voor-intekenlijst gemaakt voor geïnteresseerde klanten. De eerste duizend klanten die bij Freedom een shared webhostingdienst gaan afnemen, krijgen dan het eerste half jaar gratis.

KPN: beperkt aantal klanten

Argeweb lokt ook met een startperiode gratis, maar dan van een heel jaar. Over de verwachte toestroom van overstappers is Van Deudekom nuchter. "Alle XS4ALL-klanten zijn welkom. Argeweb heeft geen drempel op de instroom en bovendien lijken beide partijen qua product en service-filosofie op elkaar. Wel is het zo dat XS4ALL-klanten vrije keuze hebben. Om daarom een inschatting te geven over welk percentage Argeweb bijvoorbeeld kan verwachten dat is lastig. Dat is afwachten."

Vragen aan KPN hebben een korte reactie opgeleverd. Het telecombedrijf laat aan AG Connect weten dat hosting "een relatief kleine activiteit van XS4ALL" is en dat "een beperkt aantal klanten" gebruik maakt van dat aanbod. Vervolgvragen over hoeveel klanten dit dan zijn, staan nog uit bij de eigenaar van XS4ALL.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.