Innovatie & Strategie

IT beheer
XS4ALL

KPN's XS4ALL trekt stekker uit hosting

Internetprovider XS4ALL zet al zijn hosting stop, zo krijgen enkele klanten nu te horen.

© XS4ALL
31 maart 2021

Internetprovider XS4ALL zet al zijn hosting stop, zo krijgen enkele klanten nu te horen.

Formeel hebben noch XS4ALL, noch eigenaar KPN, aangekondigd dat de hostingdiensten van de internetprovider worden stopgezet. Enkele klanten hebben dit nu wel te horen gekregen in een mail van XS4ALL. Daarin worden ze verwezen naar een informatiepagina waar een harde deadline staat.

"Hosting stopt", luidt de titel van de webpagina waar provider XS4ALL enkele van zijn klanten naar verwijst. Daar valt te lezen dat de provider, onderdeel van telecombedrijf KPN, de hostingdiensten gaat beëindigen. De ingangsdatum daarvoor is 1 oktober dit jaar. Dit strookt met uitspraken van KPN-topman Joost Farwerck van begin dit jaar, wat door Het Parool is gemeld als dat KPN na de zomer weer gaat "morrelen aan XS4ALL".

Verhuizen of opzeggen

"We helpen u graag om uw hostingdiensten te verhuizen of op te zeggen", aldus de mededeling. Daaronder volgt uitleg voor drie verschillende categorieën van hosting die XS4ALL momenteel nog biedt: domeinnaamreservering, e-mail op domein (ook wel 'Business Mail' genoemd), en webhosting. Deze diensten komen dus te vervallen en klanten moeten dus migreren. Op de informatiepagina merkt XS4ALL op dat er meerdere aanbieders van hostingdiensten zijn.

"Er zijn verschillende onafhankelijke vergelijkingssites waar u de pakketten van diverse aanbieders kunt vergelijken. Afhankelijk van uw huidige abonnement, kunt u daar de aanbieder met het beste alternatief vinden. U kunt ook gebruik maken van het aanbod van onze partner Argeweb." De pagina met meer informatie hierover biedt enerzijds een link naar de onafhankelijke vergelijkingssite webhosters.nl en anderzijds een link naar het XS4ALL-aanbod van Argeweb.

Stille aankondiging?

Dit schrappen van hostingdiensten is vooralsnog niet gemeld door XS4ALL, of door eigenaar KPN. AG Connect heeft vragen uitgezet bij KPN, over het einde van het hostingaanbod en over de mailing daarvan aan enkele klanten. Het Actiecomité XS4ALL Moet Blijven trekt hieruit de conclusie dat KPN's ontmanteling van de oude isp in het geheim is begonnen.

Dit tot grote verrassing van de actiegroep, die eerder tevergeefs heeft gestreden voor behoud van de KPN-dochter als zelfstandige entiteit. Het moederbedrijf heeft echter besloten om XS4ALL qua techniek en organisatie te integreren, om het daarna alleen aan te houden als merk.

Hosting nog wel aangeboden

Het actiecomité meldt dat meerdere klanten een e-mail hebben ontvangen waarin staat dat alle hosting bij XS4ALL per 1 oktober wordt opgeheven. "Opvallend genoeg is dit nog niet breed bekend gemaakt door KPN: tal van klanten hebben de mail nog niet gehad, er is geen aankondiging te zien op xs4all.nl en op xs4all.nl/hosting staan nog steeds de opties voor verschillende pakketten om websites en databases bij XS4ALL te hosten." Daar omvat het aanbod colocation, virtual servers, en dedicated servers.

Update:

In een reactie aan AG Connect bevestigt het webcareteam van XS4ALL de beëindiging van de hostingdiensten, plus de ingetogen manier waarop dit wordt bekendgemaakt. "Wij kondigen het aan doormiddel per [sic] e-mail of brief. Wij hebben ook een landingspagina op onze website", waarbij wordt verwezen naar de informatiepagina die AG Connect ook in de vraagstelling heeft aangereikt.

4
Reacties
tja 31 maart 2021 18:00

1 april ?

no changes? 31 maart 2021 14:22

Ik geloof dat de topman van KPN ooit gezegd had, bezworen had, dat het portfolio van XS4ALL niet aangetast zou worden. (Niet voor bestaande klanten in iedergeval)...

Freedom had al eerder co-location opties. Shared Webhosting was vanochtend nieuw.

HaWee 31 maart 2021 12:24

Ontving net vanmorgen Freedom nieuwsbrief 26 met als headline: "Freedom start binnenkort shared webhosting" en als cliffhanger: "Liever colocation of managed hosting? Dat kan ook via Freedom!".
Toeval bestaat niet, toch?

Eljee 31 maart 2021 12:09

Eerder heeft XS4ALL ook al de webmail aangepast.
Deze biedt minder mogelijkheden en is closed source.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.