Management

Governance
XS4all

Ondernemingsraad XS4ALL daagt KPN voor rechter

Gesprekken tussen OR en KPN hebben niets opgeleverd.

© XS4ALL Moet Blijven!
21 oktober 2019

Gesprekken tussen OR en KPN hebben niets opgeleverd.

De ondernemingsraad van XS4ALL wil dat de rechter zich uitspreekt over het conflict met de directie van KPN. De OR vindt dat de plannen om XS4ALL te intergreren in KPN negatief uitpakt voor KPN, de klanten en de medewerkers van XS4ALL.

Daan Willems, voorzitter van de ondernemingsraad, stelt dat de directie in zijn besluit geen enkel punt heeft overgenomen van het advies van de OR.

Willems verwijt KPN een starre houding. Bovendien is het vertrouwen in de directie geschaad doordat er gesprekken zijn gevoerd over de verkoop van XS4ALL waar de OR niet in is gekend. "Dan blijft er nog maar een mogelijkheid over, een onafhankelijk orgaan de zaak te laten toetsen," zegt Willems in een verklaring vanochtend. De OR wil dat de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam zich nu buigt over een verzoekschrift om het besluit van de directie terug te draaien.

De ondernemingsraad voert een reeks argumenten aan: het plan tot integratie is slecht onderbouwd, er is voor het plan selectief gebruik gemaakt van te oude onderzoeken en het plan is in strijd met in het verleden gemaakte afspraken over de onafhankelijkheid van XS4ALL binnen de KPN-groep.

Ook een onderzoek van onafhankelijke financiële experts wijst uit dat de businesscase ernstige gebreken bevat. Er is een reële mogelijkheid dat het businesscase negatief uitvalt. Daarnaast wijst de OR op de onduidelijkheid voor klanten, die ondanks eerdere beloften van KPN dat er niets zal veranderen, nog niet weten of zij al hun producten en diensten kunnen behouden. De OR is ook kritisch over de onzekerheid voor medewerkers, die niet weten wat er met hun baan gebeurt na de eerste zes maanden.

Gebruik enquêterecht nog mogelijk

Naast de stap naar de rechter heeft de OR ook nog de mogelijkheid een onderzoek in te stellen naar het beleid van KPN richting XS4ALL, het zogeheten enquêterecht. Volgens Willems heeft de directie verzuimd in te gaan op de bezwaren die de ondernemingsraad heeft aangedragen.

Lees meer over
1
Reacties
Don van Riet (oud KPN strateeg) 21 oktober 2019 13:14

Zoals ik al eerder zei is Farweck een volhouder die zichzelf daarom wel als vasthoudend zal kenmerken. Voor velen onder ons zal op dit onderwerp de term starheid een betere beschrijving van het gedrag van de KPN-top zijn. Heeft David XS4ALL een kans tegen Goliath KPN? Als het op lange adem aankomt is een groter bedrijf altijd in het voordeel. Businesscases kan je overigens beide kanten opmaken, afhankelijk van wat je als uitgangspunten erin stopt. Een uurtje stoeien met een Excel spreadsheet en zo heb je weer een bewijs dat je als partij nodig denkt te hebben (businessplannen maken in de richting die je wil is een bekende exercitie bij KPN, "guess how I know"). Van twee zwagers van me, die tevreden Telfort klant waren is er één onmiddelijk vertrokken, inclusief zijn KPN restant, de ander weegt nog even de alternatieven af. Ben benieuwd wat het exitgedrag op XS4ALL wordt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.