Overslaan en naar de inhoud gaan

XS4ALL-integratie wordt doorgezet, OR-advies niet gevolgd

KPN laat in een aankondiging deze ochtend weten dat het management van XS4ALL heeft besloten tot samenvoeging van die internetdochter met het moederbedrijf. Dit conform de merkenstrategie van KPN, aldus het persbericht dat níet is gepubliceerd op de site van XS4ALL. De samenvoeging is "in het belang van klanten, medewerkers, XS4ALL en KPN", stelt algemeen directeur Jörg Kramer van XS4ALL, die daar in januari is aangetreden en ook nog zijn KPN-topfunctie vervult.
KPN aan de gevel
© KPN
KPN

"XS4ALL houdt vast aan het plan XS4ALL samen te voegen met KPN. Het management van XS4ALL heeft de Ondernemingsraad (OR) en de medewerkers van XS4ALL dat vandaag meegedeeld", aldus KPN in een nieuwsbericht op de eigen site. Terwijl dit formeel een aankondiging van XS4ALL is, ontbreekt het bericht op de site van die internetaanbieder. Hiermee wordt het negatieve advies van de Ondernemingsraad (OR) van XS4ALL terzijde geschoven door de directeur van de KPN-dochter.

Dubbelfunctie

De algemeen directeur van XS4ALL, Jörg Kramer, is daar in januari dit jaar aangetreden en is daarnaast ook nog Executive Vice President Customer Service bij KPN. Hij vervult laatstgenoemde functie sinds juli 2017 en is al sinds september 2000 in dienst bij KPN. Kramer is met dit besluit nu niet in staat om de voorgenomen integratie van XS4ALL gelijk door te zetten. Formeel is er nu een maand 'wachttijd' voor de uitvoering van dit besluit. In die periode gaat de OR van XS4ALL het besluit bestuderen en opnieuw met KPN praten hierover.

De afwijzing, officieel door het XS4ALL-management dus, is vanmorgen medegedeeld en bedraagt enkele tientallen A4'tjes, vertelt OR-voorzitter Daan Willems aan AG Connect. Dat besluit om het uitgebreide en kritische OR-advies niet te volgen, is zelf dus ook niet klein. Willems stipt wel aan dat het gegeven OR-advies breder is dan wat KPN in de adviesaanvraag had aangekaart. Zo heeft de Ondernemingsraad in het advies niet alleen de vraag behandeld 'hoe' XS4ALL valt te integreren in KPN, maar is het ook ingegaan op de vraag 'of' dit wel moet en nuttig is.

Alternatieve scenario's

Volgens de OR is er een reëel risico dat de samenvoeging een negatieve businesscase is voor KPN. Dit door mogelijk weglopende klanten en technisch personeel. Daarnaast heeft de OR in het advies ook een alternatief businessplan opgesteld, met voortbestaan van XS4ALL, én dat plan laten doorrekenen door onderzoeks- en adviesbureau Stratix. In het KPN-bericht nu meldt het management van XS4ALL dat er vier scenario's "zorgvuldig zijn afgewogen", en dat dan op basis van criteria die vooraf samen met de OR zijn bepaald.

"Het management van XS4ALL en de OR hebben twee van deze vier scenario’s uitgebreid doorgerekend, met interne en externe experts. De vervolgens extern gevalideerde vergelijking bevestigt het integratiebesluit", aldus de aankondiging dat XS4ALL de door KPN ingezette integratie doorzet. Daarbij merkt het bedrijf ook op dat de centrale Ondernemingsraad van KPN op 10 januari dit jaar al een positief advies heeft gegeven over "de gekozen strategische richting van de KPN groep".

'Absoluut onvoldoende'

Voorzitter Willems van de XS4ALL OR reageert kritisch. Hij laat aan AG Connect weten dat KPN slechts een globale afweging heeft gemaakt op de globale concepten. Volgens hem is dat "absoluut onvoldoende", waarbij hij ook naar het alternatief van de OR verwijst. "Er zijn dus geen echte alternatieven onderzocht. Dit terwijl er een goed plan van de OR ligt: 'XS4ALL in zijn kracht'. Hiermee wordt op structurele wijze nog meer waarde toegevoegd aan het bedrijf. Al met al is de globale beschrijving van 4 scenario's dus ruim ondermaats gezien de wettelijke verplichting tot het meewegen van alternatieven."

De OR van het tot op heden zelfstandige dochterbedrijf heeft eerder al de mogelijkheid van een rechtszaak openlijk genoemd. Dit is niet nu meteen al aan de orde, hoewel Willems aangeeft dat deze optie wel open is. "Advies [van de OR - red.] klinkt vrijblijvend, maar is het niet. En 'definitief besluit' [van XS4ALL-management - red.] klinkt definitief, maar is het niet."

Rechtszaak en enquêterecht

Eerst wordt de maand 'wachttijd' gebruikt voor bestudering van het managementbesluit en gaat de OR verder praten met KPN. Als het tot een rechtszaak komt, staat de OR naar eigen zeggen "juridisch sterk". Mogelijk dat die positie een kentering in de gesprekken kan opleveren, stelt Willems, dus vóórdat het tot een eventuele rechtszaak komt. "En er loopt nog een enquêteprocedure, die misschien nog wel krachtiger kan zijn."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in