Innovatie & Strategie

Branche
KPN-gevel

XS4ALL-integratie wordt doorgezet, OR-advies niet gevolgd

KPN: XS4ALL zet samenvoeging door. Management legt advies van Ondernemingsraad XS4ALL naast zich neer.

© KPN
19 september 2019

KPN: XS4ALL zet samenvoeging door. Management legt advies van Ondernemingsraad XS4ALL naast zich neer.

KPN laat in een aankondiging deze ochtend weten dat het management van XS4ALL heeft besloten tot samenvoeging van die internetdochter met het moederbedrijf. Dit conform de merkenstrategie van KPN, aldus het persbericht dat níet is gepubliceerd op de site van XS4ALL. De samenvoeging is "in het belang van klanten, medewerkers, XS4ALL en KPN", stelt algemeen directeur Jörg Kramer van XS4ALL, die daar in januari is aangetreden en ook nog zijn KPN-topfunctie vervult.

"XS4ALL houdt vast aan het plan XS4ALL samen te voegen met KPN. Het management van XS4ALL heeft de Ondernemingsraad (OR) en de medewerkers van XS4ALL dat vandaag meegedeeld", aldus KPN in een nieuwsbericht op de eigen site. Terwijl dit formeel een aankondiging van XS4ALL is, ontbreekt het bericht op de site van die internetaanbieder. Hiermee wordt het negatieve advies van de Ondernemingsraad (OR) van XS4ALL terzijde geschoven door de directeur van de KPN-dochter.

Dubbelfunctie

De algemeen directeur van XS4ALL, Jörg Kramer, is daar in januari dit jaar aangetreden en is daarnaast ook nog Executive Vice President Customer Service bij KPN. Hij vervult laatstgenoemde functie sinds juli 2017 en is al sinds september 2000 in dienst bij KPN. Kramer is met dit besluit nu niet in staat om de voorgenomen integratie van XS4ALL gelijk door te zetten. Formeel is er nu een maand 'wachttijd' voor de uitvoering van dit besluit. In die periode gaat de OR van XS4ALL het besluit bestuderen en opnieuw met KPN praten hierover.

De afwijzing, officieel door het XS4ALL-management dus, is vanmorgen medegedeeld en bedraagt enkele tientallen A4'tjes, vertelt OR-voorzitter Daan Willems aan AG Connect. Dat besluit om het uitgebreide en kritische OR-advies niet te volgen, is zelf dus ook niet klein. Willems stipt wel aan dat het gegeven OR-advies breder is dan wat KPN in de adviesaanvraag had aangekaart. Zo heeft de Ondernemingsraad in het advies niet alleen de vraag behandeld 'hoe' XS4ALL valt te integreren in KPN, maar is het ook ingegaan op de vraag 'of' dit wel moet en nuttig is.

Alternatieve scenario's

Volgens de OR is er een reëel risico dat de samenvoeging een negatieve businesscase is voor KPN. Dit door mogelijk weglopende klanten en technisch personeel. Daarnaast heeft de OR in het advies ook een alternatief businessplan opgesteld, met voortbestaan van XS4ALL, én dat plan laten doorrekenen door onderzoeks- en adviesbureau Stratix. In het KPN-bericht nu meldt het management van XS4ALL dat er vier scenario's "zorgvuldig zijn afgewogen", en dat dan op basis van criteria die vooraf samen met de OR zijn bepaald.

"Het management van XS4ALL en de OR hebben twee van deze vier scenario’s uitgebreid doorgerekend, met interne en externe experts. De vervolgens extern gevalideerde vergelijking bevestigt het integratiebesluit", aldus de aankondiging dat XS4ALL de door KPN ingezette integratie doorzet. Daarbij merkt het bedrijf ook op dat de centrale Ondernemingsraad van KPN op 10 januari dit jaar al een positief advies heeft gegeven over "de gekozen strategische richting van de KPN groep".

'Absoluut onvoldoende'

Voorzitter Willems van de XS4ALL OR reageert kritisch. Hij laat aan AG Connect weten dat KPN slechts een globale afweging heeft gemaakt op de globale concepten. Volgens hem is dat "absoluut onvoldoende", waarbij hij ook naar het alternatief van de OR verwijst. "Er zijn dus geen echte alternatieven onderzocht. Dit terwijl er een goed plan van de OR ligt: 'XS4ALL in zijn kracht'. Hiermee wordt op structurele wijze nog meer waarde toegevoegd aan het bedrijf. Al met al is de globale beschrijving van 4 scenario's dus ruim ondermaats gezien de wettelijke verplichting tot het meewegen van alternatieven."

De OR van het tot op heden zelfstandige dochterbedrijf heeft eerder al de mogelijkheid van een rechtszaak openlijk genoemd. Dit is niet nu meteen al aan de orde, hoewel Willems aangeeft dat deze optie wel open is. "Advies [van de OR - red.] klinkt vrijblijvend, maar is het niet. En 'definitief besluit' [van XS4ALL-management - red.] klinkt definitief, maar is het niet."

Rechtszaak en enquêterecht

Eerst wordt de maand 'wachttijd' gebruikt voor bestudering van het managementbesluit en gaat de OR verder praten met KPN. Als het tot een rechtszaak komt, staat de OR naar eigen zeggen "juridisch sterk". Mogelijk dat die positie een kentering in de gesprekken kan opleveren, stelt Willems, dus vóórdat het tot een eventuele rechtszaak komt. "En er loopt nog een enquêteprocedure, die misschien nog wel krachtiger kan zijn."

6
Reacties
Ekaf 25 september 2019 16:12

@Don: Tsja persoonlijk niet kwalijk nemen, dat klopt. Wiens belang wordt dan de beslissing genomen die van de klant of het individu? Het getuigd van kracht, wijsheid en inzicht om als leider je eigen belang ondergeschikt te kunnen maken...

Albert Mensinga 23 september 2019 10:36

Wat is de volgende naam die KPN opslokt?

bnoniem 19 september 2019 16:36

heeft KPN internet?

Mart 19 september 2019 12:33

Jammer, maar dan ga ik mijn exit strategie (om een andere provider te zoeken) nu ook voorbereiden en in gang zetten.

Wim 19 september 2019 12:19

Niets mag natuurlijk meer herinneren aan deze mooie pionierstijd, waar het allemaal begon. Want in de gouden eeuw was het niet overal goud dat er blonk. En In de tijd van XS4ALL had nog lang niet iedereen toegang tot het internet. Uitwissen die naam, voordat er gedonder van komt! Ik heb ontdekt dat er in de steentijd nog steeds houten voorwerpen gebruikt werden, dus die naam zal samen met de bronstijd en de ijzertijd ook snel moeten verdwijnen. Als het aan de KPN ligt tenminste. Dat is toch die club waar je nooit aan denkt als je een provider zoekt?

Don van Riet (oud KPN strateeg) 19 september 2019 12:06

Een te verwacnten uitkomst in wat inmiddels een prestigekwestie was geworden. Jammer dat technisch-operationele overwegingen het in dit steeds meer als bulk en wholesale opererend bedrijf het zoals zo vaak in afgelopen jaren weer winnen van marketing en klantgerichte overwegingen. Dat die directeur eieren voor zijn geld moest kiezen kan je hem persoonlijk niet kwalijk nemen, anders had hij op straat gestaan. Zo "lopen de hazen" nu eenmaal.... :-(

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.