Management

Branche
XS4ALL

KPN zwicht voor XS4ALL-fans

KPN blijkt gevoelig voor heftige protesten tegen opheffen merk XS4ALL.

© XS4ALL
10 april 2019

KPN blijkt gevoelig voor heftige protesten tegen opheffen merk XS4ALL.

Er was een verzoekschrift bij de Ondernemingskamer en een protest van 53.000 klanten nodig, maar KPN gaat nu toch door de knieën.

KPN gaat kijken naar alternatieven voor het opheffen van dochterbedrijf XS4ALL. Correspondentie daarover is in handen van het Algemeen Dagblad. Het telecombedrijf gaat samen met de ondernemingsraad kijken naar nieuwe toekomstscenario's. Daarvoor wordt een projectgroep in het leven geroepen.

KPN kondigde in januari aan te willen werken aan een krachtiger merknaam. Daarom zouden alle andere merken die KPN voert, zoals Telfort en XS4ALL, verdwijnen. KPN had bij de overname van XS4ALL nog beloofd de internetaanbieder als zelfstandige dochter te laten bestaan, zeker gezien de historie en het imago als kwaliteitsdienstverlener waar XS4ALL zorgvuldig aan had gebouwd.

Rechtszaak blijkt keerpunt

Het besluit van het moederbedrijf een andere merkenstrategie te hanteren, viel dan ook heel verkeerd. Er werd door klanten een petitie opgesteld, die door maar liefst 53.000 mensen is ondertekend. Ook vanuit het personeel kwamen gelijk heftige reacties. Zelfs de woordvoering van XS4ALL was door KPN niet op de hoogte gesteld van het voorgenomen besluit. De ondernemingsraad tekende protest aan. Er was zelfs een initiatief om een nieuwe internetprovider op te zetten waar trouwe XS4ALL-klanten en -personeel verder konden in dezelfde sfeer, normen en waarden.

Alle bezwaren werden aanvankelijk door KPN terzijde geschoven. Dat veranderde toen de personeelsvertegenwoordiging naar de Ondernemingskamer stapte. Volgens de OR had grondig juridisch onderzoek uitgewezen dat de kansen op succes bij de Ondernemingskamer groot waren.

Nu KPN heeft aangegeven te willen zoeken naar alternatieven heeft de OR de rechtszaak weer ingetrokken. Het is nog onduidelijk aan welke doorstart van XS4ALL KPN denkt. De Ondernemingsraad en de projectgroep gaan naar alternatieven kijken 'in de breedste zin van het woord'.

Update:

Het actiecomité 'XS4ALL moet blijven' is verheugd dat KPN toch naar alternatieve scenario’s gaat kijken, stelt het in een persverklaring. "De afgelopen tijd heeft het comité tot drie keer toe bij KPN aangegeven in gesprek te willen over dergelijke alternatieven, die achter de schermen zijn uitgewerkt. Hier heeft KPN niet op gereageerd", aldus het actiecomité nu.

Vanmiddag vindt in Rotterdam KPN's jaarlijkse algemene aandeelhoudersvergadering plaats, waar zowel KPN-aandeelhouders als ook XS4ALL-klanten en -sympathisanten aanwezig zullen zijn. Deze vergadering is live te volgen op internet. Ter plaatse bij de aandeelhoudersvergadering zal het actiecomité buiten bij de ingang een brief uitdelen aan bezoekers van de bijeenkomst. Daarin wordt gewezen op financiële aspecten van de slepende affaire over het voornemen om de ISP-dochter op te doeken. Zo wordt er onder andere aangestipt dat XS4ALL de hoogste ROI (return on investment) heeft van alle KPN-onderdelen

Lees meer over
3
Reacties
Gijs 11 april 2019 08:13

Inderdaad fijn dat XS4All zou kunnen blijven. Ik vrees echter dat KPN na de aandeelhoudersvergadering vandaag haar besluit weer kan terugdraaien.

mark van l 10 april 2019 20:14

Het zal wel, XS4ALL komt ieder jaar met een flinke prijsverhoging.
Goed en eerlijk internet is best wat waard, maar ik betaal nu 11 euro meer per maand tov begin 2017
en zelfs een stapje teruggegaan in snelheid!
das 6,6 miljoen extra op 50.000 klanten.

Ik vindt het onbehoorlijk gedrag

Kees Noorlander 10 april 2019 13:03

Tja, KPN heeft helaas niet zo'n goed imago als kwaliteitsdienstverlener, dus fijn als XS4ALL blijft.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.