Overslaan en naar de inhoud gaan

Opvolger voor XS4ALL staat in de steigers

Vandaag voert het actiecomité XS4ALL Moet Blijven actie bij het hoofdkantoor van de Nederlandse oer-provider. Moederbedrijf KPN is voornemens om die dochter op te doeken, wat bij veel klanten maar ook medewerkers op tegenstand stuit. Het actiecomité meldt nu dat het vergevorderd is met de oprichting van een nieuw bedrijf, dat de principes en cultuur van XS4ALL meeneemt. Klanten en ook werknemers zouden al staan te popelen om mee te gaan.
XS4ALL
© XS4ALL
XS4ALL

Bij het nieuw op te richten bedrijf wordt de juridische structuur zo vormgegeven dat het eigendom niet is gericht op economisch gewin, maar op ideologische standvastigheid, meldt het actiecomité in een persbericht. Het gaat daarbij om privacy, veiligheid, vrije toegang voor iedereen en bescherming tegen datadeling. Van een naam met ‘XS4’ (access for) erin zal echter geen sprake kunnen zijn vanwege door KPN vastgelegde merkenrechten.

Mensen willen mee

Het actiecomité heeft echter al een naam in gedachten, waarbij de marketing daarvan een inkopper zal zijn, laat actievoerster Kirsten Verdel weten aan AG Connect. Naast naam en marketingcampagne zijn ook het businessplan, investeerders en personeel al zo goed als rond. Vele XS4ALL-klanten hebben al verklaard over te willen stappen naar een XS4ALL-achtig bedrijf indien KPN zijn plannen doorzet. De teller van de petitie voor behoud van XS4ALL is inmiddels voorbij de 52.000 handtekeningen.

Verdel vertelt dat ook veel medewerkers van de KPN-dochter bereid zijn om mee te gaan. Er is dus geen sprake van een kip-ei probleem, antwoordt zij. De nieuw op te richten internetprovider kan rekenen op klanten, personeel en investeerders. Dit wil niet zeggen dat er geen groot opbouwwerk op stapel staat, maar de betrokkenen deinzen daar niet voor terug. Het gemaakte businessplan voorziet daar ook in en is op de lange termijn gericht.

Luxeprobleem met investeerders

Het actiecomité heeft met dat plan, waarin expliciet de ideologische grondslagen staan vermeld, rondgegaan bij investeerders. Daarbij bleken er diverse geïnteresseerde partijen te zijn, die geld willen steken in het oprichten van een bedrijf “met een ideologische drive én gezond zakelijk inzicht”, aldus het actiecomité.

Deze investeerders komen uit verschillende sectoren: de bankenwereld, goede doelen, telecom, private investeerders, en techfondsen. Namen worden vooralsnog niet vrijgegeven. Verdel laat wel los dat er zóveel interesse was dat het actiecomité zich op een gegeven moment is gaan bereiden wat het precies wil van een investeerder en wat voor investeerder dat kan bieden.

“We willen niet één grote investeerder, die dan meerderheidsaandeelhouder is.” Daarnaast wil het actiecomité ook niet een investeerder die uit is op een rendement van bijvoorbeeld 20 procent. “Bij voorkeur willen we eigenlijk geen investeringen, maar leningen.” Het probleem daarbij is echter dat er dan veel bureaucratische rompslomp om de hoek komt kijken; meer dan bij reguliere investeringen voor een belang in een bedrijf.

Liefst écht behoud

“We zijn nu gas aan het geven”, zegt Verdel. Maar, voegt ze daar direct aan toe, het actiecomité zet alles zó stop als KPN afziet van zijn plannen met het klassieke XS4ALL. “Het liefst willen we behoud van XS4ALL.” Dat komt expliciet níet neer op de huidige situatie, benadrukt Verdel, en ook niet een terugkeer naar de oude situatie. “We willen een ándere situatie”, met XS4ALL als zelfstandige entiteit, op afstand gezet van KPN. “Bijvoorbeeld dat KPN minderheidsaandeelhouder wordt.”

Dergelijke alternatieve scenario’s zijn volgens het actiecomité helemaal niet door KPN bekeken. Het telecombedrijf wil zijn één-merkstrategie doorzetten en daarbij dochters als XS4ALL maar ook Telfort en Yes Telecom laten opgaan in het grotere geheel. Volgens KPN worden daarbij de kenmerkende eigenschappen van het aanbod van die dochterbedrijven overgeheveld naar het algemene KPN-aanbod. Het actiecomité kijkt hier wantrouwend tegen aan.

‘Binnen afzienbare tijd’

De voorbereiding voor de oprichting van het nieuwe, XS4ALL-vervangende bedrijf loopt al geruime tijd. Wanneer die spirituele opvolger een feit zal zijn, valt nog niet te zeggen. Dat kan nog maanden duren, geeft Verdel aan, die geen datumbelofte doet. Maar het kan wel “binnen afzienbare tijd” rond zijn na het moment dat KPN de deur definitief dicht doet.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in