Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 11 gaat experimenteren met updates

Microsoft gaat zijn ontwikkel- en testaanpak voor Windows 11 in een hogere versnelling zetten. Nieuwe en experimentele functionaliteit zal uitgeprobeerd worden in testreleases. Daarbij zullen sommige features zelfs met elkaar concurreren en dus zullen niet alle nieuwe uitprobeersels tot snelle of zelfs uiteindelijke release komen.
Windows-logo, Windows-baas Panay
© Microsoft
Microsoft

De ontwikkeling van Windows 11 lijkt hiermee terug te gaan naar de begintijd van Windows 10. Toen stak Microsoft ook veel ontwikkelinspanningen in de grote updates die elk half jaar flinke veranderingen zouden brengen. Dat tempo is qua ontwikkeling en innovatie teruggeschroefd en met de komst van Windows 11 is het releasetempo ook officieel afgeschaald; van elk half jaar naar elk jaar.

Ontwikkelambities voor 2022

De juist weer opgevoerde aanpak voor Windows 11 is aangekondigd in een blogpost. Daarin zet Microsoft de plannen uiteen voor zijn Windows Insider Program dit jaar. Windows Insider is de naam die het bedrijf geeft aan externe testers van bèta- en alpha-releases van zijn besturingssysteem. Program manager Amanda Langowski stelt dat er flinke interesse is in dat testtraject sinds de aankondiging van Windows 11 in juni.

De langverwachte flinke makeover van Windows 10 bleek toen een nieuw versienummer te krijgen. Daarbij heeft Microsoft ook ineens een grens getrokken qua hardware door strengere systeemeisen te stellen, die nogal wat pc's buitensluiten. Langowski meldt nu dat er meer mensen previewbuilds van Windows 11 draaien dan eerder van Windows 10.

Feedback van testers

"En we zijn 'energized' door alle feedback die we krijgen van Insiders en we zijn opgewonden om die inzichten te gebruiken om Windows 11 nog beter te maken voor onze klanten." Enkele jaren terug heeft het Insider-programma wat steken laten vallen doordat ernstige bugs in testreleases van Windows 10 wel zijn gemeld door testers maar door Microsoft niet zijn opgemerkt of gefixt vóór release.

Microsoft-veteraan Langowski, die leider is van het Windows Insider Program, schrijft nu dat het testprogramma is aangepast met het oog op de opgevoerde ontwikkel- en testambities voor 2022. De manier waarop vroege Windows-versies worden uitgebracht voor Insiders is geëvolueerd "om meer nadruk te leggen op het uitproberen van verschillende concepten voor onze features en services".

A/B-testen van Windows

Dit komt er concreet op neer dat Microsofts ontwikkelaars het Dev-kanaal van zeer vroege Windows-builds gaan gebruiken om nieuwe ideeën te incuberen. Hierbij gaat het ook A/B-testing van alpha-releases uitvoeren. Het bedrijf zal de kwaliteit van deze Windows-installaties monitoren en feedback van testers in de gaten houden.

Functies en 'ervaringen' in deze testreleases kunnen in toekomstige Windows-releases uitkomen, "zodra ze klaar zijn", aldus Langowski. "In sommige gevallen zullen deze concepten nooit uitkomen, maar door meer te experimenteren kunnen we ervaringen meer verfijnen, en oplossingen in Windows brengen die onze klanten daadwerkelijk empoweren om meer te bereiken."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in