Overslaan en naar de inhoud gaan

Update Windows 10 kan CPU-gebruik opjagen

Diverse gebruikers klagen na een nieuwe update van Windows 10 over een hoog CPU-gebruik. Uit screenshots van Taakbeheer blijkt dat het probleem in Windows' spraakassistent Cortana zit. Opvallend is dat Microsoft al voor het uitbrengen van de update getipt was over dit probleem.
Taakbeheer processorgebruik
© Microsoft
Microsoft

Microsoft bracht een paar dagen geleden update KB4512941 uit voor de huidige 1903-release van Windows 10. Na het installeren van die update voor het besturingssysteem gebruikten Cortana en de lokale zoekfunctie opeens tot wel 40 procent van de processorkracht, zo melden gebruikers op forasites waaronder Reddit. Deze meldingen van problemen wordt nu gemeld door onder meer Tweakers. Het probleem van piekbelasting voor processors zit specifiek in het proces SearchUI.exe.

Register-aanpassing

Het verhoogde processorgebruik lijkt in verband te staan met het sturen van lokale zoekopdrachten naar Microsofts internetzoekmachine Bing. Als gebruikers dit doorsturen van lokale search uitschakelen - wat via het Windows-register valt te doen - wordt meer rekenkracht verbruikt. Gezien de doelbewuste en handmatige uitschakeling middels de registry is het maar de vraag hoeveel gebruikers dit probleem nu precies ervaren.

Naast de verhoogde CPU-belasting, melden gebruikers ook dat er meer geheugen gebruikt wordt. Ook zijn er klachten dat de zoekknop naast het startmenu van Windows 10 niet meer werkt.

Had Microsoft dit kunnen weten?

Opvallend is dat de problemen al bekend waren voordat de update is uitgebracht. Gebruikers hadden namelijk al bij de bètaversie van deze Windows-update laten weten aan Microsoft dat er CPU-problemen waren. Deze meldingen zijn gedaan via de Feedback Hub van Microsoft, waarmee het bedrijf input van testers verzamelt om dan bugs te kunnen fixen vóór release van software voor algemeen gebruik door gewone gebruikers.

Naast de processorbelasting zijn via de Feedback Hub ook de problemen met de zoekknop naast het startmenu gemeld. Microsoft had hier dus al van op de hoogte kunnen zijn. Eerder heeft de softwareproducent ook al een flinke mismatch gehad tussen zijn feedbacktool en zijn ontwikkeltraject voor Windows 10. Bij de grote herfst-update van vorig jaar (1809) zijn diverse bugs (van uiteenlopende ernst) ook vóór release al gemeld door de zogeheten Windows Insiders.

Overigens lijkt het erop dat het probleem bij sommige gebruikers door hun zelf valt te lossen. De processorbelasting valt weer terug te dringen door de cachemap van Cortana te vervangen door een eerdere cache uit C:\Windows.old. In die map staat nog de voorgaande installatie van Windows 10, dus van vóór de grote update. Hoewel het CPU-verbruik dan weer terug naar normaal gaat, kan dit terugzetten van de oude Cortana-cachemap er wel voor zorgen dat de lokale zoekfunctie niet goed meer werkt.

Toch aantrekkelijke update

De nu wat omstreden update pakt diverse problemen aan, waardoor het wel een aantrekkelijke versie is om te installeren, merkt ZDNet op. Zo lost het problemen op met Visual Basic 6, VBA en VBScript. Deze bugs waren ook al in eerdere releases van Windows 10, 7 en 8.1 aangepakt. De grote lente-update van dit jaar (1903) moest toen nog wachten op deze fixes. Naast het gelijktrekken van het fix-niveau voor de nieuwste release van Windows 10 lost update KB4512941 ongeveer twintig andere fouten op, die niet aan beveiliging zijn gerelateerd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in