Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebruikers mijden lente-releases Windows 10

Microsoft brengt tweemaal per jaar een grote nieuwe update uit van Windows 10, maar grote gebruikers gaan daar lang niet altijd in mee. "Klanten gaan al in overweldigende mate over van de ene september/oktober-release naar de volgende september/oktober-release", merkt Microsoft op in een intern document. De softwareleverancier sluit een jaarlijkse releasetempo echter uit.
Windows in aanbouw
© Microsoft
Microsoft

De softwareproducent heeft het in het uitgelekte document van september vorig jaar over grote gebruikers. Dit zijn dan organisaties met een Enterprise-licentie voor Windows 10, maar ook onderwijsinstellingen die dan de Education-licentie voor dat clientbesturingssysteem hebben. Deze klanten met omvangrijke computerparken gaan in grote getale níet mee met Microsofts halfjaarlijkse releaseritme. Dit heeft de leverancier er al toe gebracht om de supportperiode voor oudere versies van Windows 10 te verlengen.

Van herfst naar herfst

Het is bij grote gebruikers dan met name de lente-release die telkens wordt overgeslagen, merkt Microsoft op in het interne document. "Klanten gaan al in overweldigende mate over van de ene september/oktober-release naar de volgende september/oktober-release. Dit gedrag kan komen doordat 1607 [de juli-release van 2016 - red.] de derde release van Windows 10 was en een aanzienlijke hoge acceptie genoot", aldus de leverancier in de FAQ voor partnerbedrijven die daarmee hun klanten naar "een moderne desktop" moeten helpen.

"Klanten hebben daarna ervoor gekozen om 1703 [de lente-release van 2017 - red.] over te slaan en naar 1709 te gaan." Grote gebruikers hebben Microsoft laten weten dat ze van plan waren om 1803 ook te laten liggen en dan vanaf de 1709-release over te stappen naar 1809. Laatstgenoemde is een problematische release gebleken. Na het officiële uitbrengen, voor gewone gebruikers, zijn diverse bugs en problemen opgetreden. Als gevolg daarvan is de herfst-release van vorig jaar tijdelijk weer ingetrokken en na fix-werk opnieuw uitgebracht.

Vasthouden aan tweemaal per jaar

Ondanks Microsofts eigen releaseproblemen en het door de leverancier geconstateerde jaarritme voor upgrades door grote klanten blijft Windows 10 in halfjaarlijks tempo uitkomen. "Het zou aanzienlijk goedkoper voor Microsoft zijn om jaarlijks één release uit te brengen", valt te lezen in de uitgelekte FAQ. Het bedrijf pareert de notie van een langzamer releasetempo direct met de verzekering dat het is toegewijd aan de halfjaarlijkse releases. De Windows-maker geeft aan dat het er heilig van is overtuigd dat "de belofte van continue beveiligingsverbeteringen en continue innovatie op het platform afhankelijk is van twee keer per jaar releasen".

Het spreekt in het interne document van afgelopen herfst ook het idee tegen van een major/minor-schema voor de halfjaarlijkse releases. Dit lijkt er in de praktijk toch van te komen, getuige verandering deze zomer in Microsofts testschema voor externe bètagebruikers. De voor deze herfst op stapel staande update zal volgens een recente blogpost van Microsoft "een gerichte (scoped) set features zijn voor bepaalde prestatieverbeteringen, enterprise-functies en kwaliteitsverbeteringen”. Dat zou neerkomen op geen of weinig grote veranderingen. Het is daarbij de vraag of een eventuele verlichting van de ene release ten opzichte van de andere officieel beleid wordt of niet.

Geloof in WaaS

Verder geeft Microsoft klanten geen officieel advies om voor de herfst-release te gaan, boven de lente-release. "We geloven in WaaS [Windows-as-a-Service - red.] en we geloven dat IT-afdelingen kunnen overgaan op een [upgrade-]cadans van 18 maanden of korter, en dat dat goed is voor hun business", aldus de mededeling van september vorig jaar aan partners. Microsoft erkent dat deze modernisering bij grote bedrijven wel enige veranderingen vereist, maar stelt dat het resulteert in meer beveiliging en frequentere updates.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in