Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 kruipt voorbij mijlpaal marktaandeel

Windows 10 was het oudere, maar populaire Windows 7 begin dit jaar al gepasseerd qua marktaandeel. Nu weet versie 10 nipt meer dan de helft van de totale pc-markt te claimen. Eerder had Microsoft de ambitie dat het in 2015 uitgebrachte Windows 10 binnen twee tot drie jaar op 1 miljard computers zou draaien. De teller stond in maart dit jaar op 800 miljoen stuks, waarbij Microsoft creatief telt.
Windows 10 check-in

De huidige versie van Windows draait momenteel op 50,99 procent van alle desktops en laptops, zo weet marktmonitor Net Applications te meten. Daarbij bestaat Windows 10 uit de diverse releases die sinds het debuut in 2015 zijn uitgebracht. Microsoft heeft 10 tot 'de laatste Windows-versie ooit' verklaard, wat inhoudt dat het bedrijf geen officiële versie 11 uitbrengt maar constant verbeteringen blijft uitbrengen voor de huidige versie. Dit gebeurt elk half jaar, volgens het tot op heden gehanteerde schema waar nu echter het klad in lijkt te komen.

Het is een Windows-wereld

De directe voorganger Windows 8.1 is goed voor slechts 4,20 procent marktaandeel. De oorspronkelijke versie 8 is mede door supportpressie vanuit Microsoft al snel gemarginaliseerd, ten gunste van 8.1. Het populaire Windows 7 is anno nu nog altijd flink in gebruik: met 30,34 procent van de totale markt. Net Applications telt in zijn overzicht van platformen voor desktops en laptops ook de diverse versies van Mac OS X (tegenwoordig macOS geheten) en Linux mee. Laatstgenoemde categorie besturingssysteem omvat diverse versies én leveranciers.

Upgraden naar Windows 10, of overstappen op een nieuwe pc met die huidige versie, gebeurt de laatste tijd weer in een wat hoger tempo, zo blijkt uit de metingen van Net Applications. De toename van 10 gaat grofweg gelijk op met de afname van 7 en ook 8.1. Deze migratietrend is waarschijnlijk ingegeven door de naderende supportdeadline voor Windows 7. Microsoft heeft recent echter enkele veranderingen en uitzonderingen aangebracht in zijn eerder aangekondigde stoppen van patchen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in