Beheer

Windows
Windows 10

Ontwikkeling Windows 10 op lager pitje gezet door Microsoft

Halfjaarlijkse grote verbouwing zit er niet meer in voor Windows 10.

© Microsoft
25 juli 2019

Halfjaarlijkse grote verbouwing zit er niet meer in voor Windows 10.

Microsoft verandert het ontwikkeltempo dat het tot op heden heeft aangehouden voor Windows 10. De rem gaat er nu op, zodat het besturingssysteem niet langer elk half jaar een grote nieuwe release krijgt. Dit komt naar voren uit een fundamentele verandering die Microsoft nu doorvoert in het testschema voor externe bètagebruikers; de zogeheten Windows Insiders. Deze verandering moet meer testtijd geven, ook voor Microsoft zelf.

De verandering komt neer op een scheiding van de zogeheten Fast Ring en Slow Ring in het Insiders-testprogramma. Testers die zich hebben aangemeld voor de Slow Ring krijgen niet langer een aankomende release die eerst aan de Fast Ring is verstrekt. Tussen deze vroege en latere testrondes in kunnen er dan nog enkele kleinere updates worden toegevoegd aan de in ontwikkeling zijnde testrelease.

Niet langer doordruppelen

In plaats van deze doorgifte van aankomende grote verbouwingen van Windows 10 hanteert Microsoft nu een splitsing van de twee testgroepen. De Fast Ring heeft nu niet de aankomende herfst-update (19H2) gekregen, maar is gelijk ‘doorgestoomd’ naar de lente-update van komend jaar (20H1).

De Slow Ring heeft nu een schijnbaar gloednieuwe build van de najaarsupdate van dit jaar gekregen, zo meldt Ars Technica. Deze herziene uitvoering van 19H2 is dus niet eerst ‘langs’ de Fast Ring gegaan. Microsoft heeft deze aangepaste aanpak voor het testen van zijn Windows-ontwikkelwerk begin deze maand uiteengezet in enkele blogposts.

Daarin belicht het de optimalisatie van de manier waarop het de lente-update van dit jaar (Windows 10 May 2019 Update) naar gebruikers brengt. Naast de verandering waardoor de halfjaarlijkse feature-updates voortaan soepeler binnenkomen, op de wijze van de maandelijkse updates, hint Microsoft in de ene blogpost naar het op de rem trappen.

Minor/major

“De volgende feature update voor Windows 10 (in het Windows Insider Program bekend als 19H2) zal een gerichte (scoped) set features zijn voor bepaalde prestatieverbeteringen, enterprise-functies en kwaliteitsverbeteringen”, schrijft Microsoft-directeur John Cable in de ene blogpost. De aankomende herfst-update brengt daarmee dus geen of weinig grote nieuwe veranderingen, zoals geheel nieuwe functionaliteit of Windows-componenten voor eindgebruikers.

In de andere blogpost spreekt Windows-topman John Wilcox ronduit van “een beperkte scope”, met “een kleinere set verbeteringen”, voor de 19H2-release. Terwijl die aankomende herfst-update voor Windows 10 dan dus vooral fixes brengt, staan er voor de lente-update weer wel flinke veranderingen op stapel. Door deze verandering in het releaseritme krijgt Windows 10 dan niet meer elk half jaar een grote nieuwe release. Die aanpak van het updatemodel van Windows-as-a-Service (WaaS) wordt vervangen door om en om een grote en een kleine upgrade.

Foutjes en showstoppers

De verandering in het releasetempo komt na een reeks van kleine en grote problemen met de afgelopen paar releases van Windows 10. De grote updates die telkens in de lente en in de herfst worden uitgebracht bleken in de praktijk nog vervelende bugs en ook flinke fouten te bevatten. Dit heeft zich geuit in verbroken verbindingen met netwerkschijven, ‘sabotage’ van sommige VPN- en securitysoftware, uitschakeling van beheeraccounts, en zelfs in dataverlies voor eindgebruikers.

In reactie heeft Microsoft al Windows 10 voorzien van een automatische roll-back functie voor het geval dat updates mislopen of ongewenste bijwerkingen hebben. Nu blijkt de softwareproducent een volgende stap te nemen: het relatief hoge ontwikkeltempo wordt een tandje lager gezet. Daarbij brengt de lente voortaan een grote update, en de herfst een kleinere update voor Windows 10.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.