Beheer

Windows
Windows 10 :(

VPN's 'gesaboteerd' door bug in lente-update Windows 10

De 2019 lente-update voor Windows 10 kan VPN's onklaar maken. Workaround of wachten op een fix.

© Microsoft
8 juli 2019

De 2019 lente-update voor Windows 10 kan VPN's onklaar maken. Workaround of wachten op een fix.

De grote lente-update van dit jaar (build 1903) voor Windows 10 wordt sinds juni breed aangeboden door Microsoft. De uitrol gebeurt behoedzaam, vanwege het bug-festijn met de grote herfst-update van vorig jaar (1809). De directe opvolger lijkt van hogere kwaliteit, maar toch is een opvallende bug opgedoken. De 1903-release kan in combinatie met een optionele update de werking van VPN's saboteren.

Formeel gezien is de lente-update van 2019 eind mei al uitgebracht, waarna bredere distributie via Windows Update in juni is gevold. Beheerders bij grotere bedrijven en organisaties kunnen de boot nog even afhouden, wat verstandig kan zijn met het oog op testen met de eigen software-omgeving én met bugs in Windows 10. Laatstgenoemde is nu (weer) aan de orde. De lente-update blijkt in combinatie met de optionele update KB4501375 een interne service te saboteren. Het gaat om de Remote Access Connection Manager (RASMAN) die dienst doet voor VPN-verbindingen, ook voor VPN-software van derden.

Bug niet voor iedereen

De onderliggende RASMAN-service kan onverwacht stoppen en geeft dan een foutmelding (0xc0000005). Dit gebeurt niet op alle computers met Windows 10 die zijn bijgewerkt naar de lente-update en voorzien van de optionele update. De bug in de service voor verbindingen op afstand raakt apparaten waar het niveau voor diagnostische data handmatig is geconfigureerd op de niet-standaard instelling van 0 (nul). Een andere 'vereiste' voor het optreden van de 'VPN-sabotage' is dat het VPN-profiel staat ingesteld op Always On VPN (AOVPN).

Ironisch genoeg is de optionele update een zogeheten tussentijdse kwaliteitsupdate, die juist bugs moet fixen. Dat doet deze update ook wel; het brengt een reeks aan oplossingen voor uiteenlopende 'issues'. Deze omvatten problemen met Hyper-V virtualisatie op een specifieke processorlichting (stepping) van AMD, vastlopers voor Office 365-apps die als App-V packages worden aangeboden, en upgradeblokkade voor sommige Windows 7-installaties die antivirus van derde partijen geïnstalleerd hebben.

Eind juli, naar schatting

In het supportdocument over KB4501375 draagt Microsoft workarounds aan voor de nieuw ontdekte VPN-bug in Windows 10 1903, in combinatie met de kwaliteitsupdate. Daar merkt de softwareproducent ook op dat het werkt aan een fix en dat die oplossing naar schatting eind juli beschikbaar zal zijn. Upgraden naar de 2019 lente-update moet vanaf de zomervakantieperiode dus beter kunnen verlopen.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.