Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 juni-update ontwricht Event Viewer

Microsoft erkent dat de beveiligingsupdate die het bedrijf sinds 11 juni verspreidt, problemen veroorzaakt in Event Viewer, een belangrijk hulpmiddel voor beheerders.
Windows 10
© Microsoft
Microsoft

Wie na installatie van de juni-update in Event Viewer probeert iets met een Custom View te doen - een nieuwe Custom View maken, een Custom View bekijken of uitbreiden - stuit hoogstwaarschijnlijk de foutmelding "MMC has detected an error in a snap-in and will unload it". Vervolgens 'hangt' de toepassing of stopt abrupt. Dezelfde foutmelding kan opduiken bij het gebruik van de Filter Current Log in het Action menu.

Microsoft zegt te werken aan een oplossing voor het probleem in de vorm van een patch. Die komt echter niet eerder dan eind juni beschikbaar.

Workaround beschikbaar

Tot die tijd raadt Microsoft beheerders aan een workaround toe te passen. Daarvoor heeft het bedrijf een paar regels code beschikbaar gesteld die de gebruiker moet uitvoeren via een PowerShell-venster. Op die manier kunnen eerder aangemaakte Custom Views worden bekeken.

Lastig aan de workaround is dat de code steeds opnieuw moet worden ingevoerd wanneer een nieuw PowerShell-venster wordt geopend.

MMC error
MMC error

Het probleem doet zich voor bij alle versies tussen Windows 10 Windows 8 en Windows 7, dus ook de Server-versies.

Inzicht in storingen

Event Viewer stelt beheerders in staat de event logs te bekijken op de lokale machine of op computers die zijn aangesloten op een netwerk. Daarmee is meer informatie uit de computer te halen over een mogelijke aanleiding van een computerstoring. Event Viewer is een onderdeel van de toolset die werd geïntroduceerd in 1993 met de komst van Windows NT. Bij de introductie van Windows Vista werd de gereedschapsset geheel vernieuwd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in