Beheer

Windows
Windows Update

Oktober-update Windows 10 helpt admin-account om zeep

De volgende ernstige bug in de grote oktober-update voor Windows 10 duikt op.

© Microsoft
4 januari 2019

De volgende ernstige bug in de grote oktober-update voor Windows 10 duikt op.

De door diverse bugs geplaagde oktober-update voor Windows 10 blijkt gebruikers opnieuw een ernstig probleem te kunnen bezorgen. Het bijwerken van Windows 10's lente-update van 2018 (release 1803) naar de courante release (1809) kan onder bepaalde omstandigheden beheerdersaccounts uitschakelen. Microsoft werkt aan een fix, die gepland staat om pas eind deze maand uit te komen.

Het gaat bij deze bug niet om een regulier account met beheerrechten, maar om het in Windows ingebouwde Administrator-account wat diepgaande rechten heeft. Dit lokale beheermiddel is bedoeld voor noodsituaties, maar staat standaard uitgeschakeld. Wanneer een gebruiker of beheerder het Administrator-account heeft geactiveerd én er is een tweede account aangemaakt met beheerdersrechten dan kan de upgrade naar de oktober-release van Windows 10 dit onklaar maken.

Bezint, eer ge begint

Het updaten van 1803 naar 1809 resulteert dan in het ongeldig maken van het Administrator-account, wat diverse gebruikers in de praktijk hebben ontdekt. Dit meldt onder meer Betanews. Microsoft erkent deze nieuwste bug en stelt in een blogpost dat het nu werkt aan een oplossing voor dit probleem. Gebruikers krijgen het advies te wachten op een fix, die gepland staat om eind deze maand uit te komen.

Gebruikers die toch eerder willen updaten, wordt aangeraden om er eerst zeker van te zijn dat ze kunnen inloggen met een gebruikersaccount dat beheerdersprivileges heeft. Dit is dan dus een account náást het ingebouwde Administrator-account. Gebruikers die de upgrade naar 1809 al hebben uitgevoerd en daarbij op deze accountbug zijn gestuit, kunnen het lokale beheeraccount heractiveren in de Bureaublad-app Computerbeheer (Computer Management). Daar valt bij 'Lokale gebruikers en groepen' het Administrator-account met een rechtermuisklik en de Eigenschappen weer in te schakelen. Hiervoor is dus wel een tweede account met beheerrechten nodig.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
5
Reacties
De Snuk 23 januari 2019 14:23

Bedankt voor de tips.
Tevens een vraag. Kun je als gebruiker tegenwoordig wel de MS-updates tegenhouden? Ik krijg van MS alleen het signaal "wij gaan updaten", en het enige wat ik zie dat ik kan doen, is uitstellen met een uurtje of zo (mits ik er op tijd bij ben), maar niet tegenhouden.

ruud 12 januari 2019 20:28

inschakelen via cmd gaat als volgt;

open cmd als administrator (rechts clicken op cmd)
net user administrator ' wachtwoord' /active:yes

waarbij 'wachtwoord' het nieuwe wachtwoord voor de admin account is

rob b. 06 januari 2019 11:52

Bedankt voor uw aanvulling op het artikel.
Kunt u wat preciezer aangeven hoe wij (amateurs) het Administrator account kunnen inschakelen met behulp van CMD ?
Bij voorbaat dank voor uw nadere toelichting

rob b. 06 januari 2019 11:48

Bedankt voor je aanvulling betreffende Windows 10 Home.
Kun je ook aangeven op welke wijze wij (amateurs) de CMD hiervoor moeten gebruiken ?
Bij voorbaat zeer bedankt voor je reactie.

Marco Kievit 05 januari 2019 12:22

Gebruikers die de upgrade naar 1809 al hebben uitgevoerd en daarbij op deze accountbug zijn gestuit, kunnen het lokale beheeraccount heractiveren in de Bureaublad-app Computerbeheer (Computer Management). Daar valt bij 'Lokale gebruikers en groepen' het Administrator-account met een rechtermuisklik en de Eigenschappen weer in te schakelen.

Dat Windows 10 Home is dat niet van toepassing. Dan krijg je de melding dat 'Lokale gebruikers en groepen' niet kan worden gebruikt op Windows 10 Home. Het Administrator account inschakelen via CMD werkt dan wel.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.