Overslaan en naar de inhoud gaan

Pc's vaak rijp voor schroot als organisatie over wil naar Windows 11

Een derde van de pc's in bedrijven voldoet niet aan de minimum hardware-eisen die Microsoft stelt voor Windows 11. Naast het testen en eventuele aanpassingen voor compatibiliteit van noodzakelijke software en configuraties binnen organisaties, maakt dat gegeven een migratie naar het nieuwste pc-besturingssysteem extra lastig.
IT-afval
© Shutterstock
Shutterstock

Maar liefst 34% van de pc's kan niet zonder meer over naar Windows 11, constateert netwerkmonitorbedrijf Riverbed uit onderzoek (PDF) onder klanten. Zo'n 12% van de nu gebruikte pc's kan direct op de schroothoop en bij 22% is wellicht een upgrade mogelijk. Daarbij gaat het vaak (21%) om het ontbreken van de Trusted Platform Module (TPM) 2.0. Bij 15% ontbreek ook de mogelijkheid van UEFI secure boot. Verder moeten de pc's zijn voorzien van 4GB werkgeheugen en minimaal 64GB opslagruimte vrij hebben voor de upgrade. Ruim 19% van de pc's moet meer opslag bijgeprikt krijgen.

Weinig zakelijk gebruik

Volgens Riverbed voldoen pc's doorgaans wel aan andere vereisten van Windows 11. Dit betreft bijvoorbeeld ondersteuning voor Microsofts multimedia-API's (application programming interfaces) DirectX end de bijbehorende WDDM-driver (Windows Display Driver Model), maar ook de CPU-architectuur en kloksnelheid van processors in pc's.

Het marktaandeel van Windows 11 bij grote bedrijven is nog heel erg laag. In januari, vier maanden na de officiële introductie, schatte het bedrijf Riverbed het aantal werkuren van Windows 10 op 200 miljoen. Windows 11 kwam niet verder dan 60.000 uur. Technieuwssite ZDNet constateert dat het uitgevoerde onderzoek naar gebruik van Windows 11 niet zo dramatisch uitpakt als een vergelijkbaar peiling van Lansweeper in oktober. Daaruit bleek 56,6% van de pc's een overstap naar Windows 11 aan te kunnen.

Migratie op koers

Zoals gebruikelijk bij een upgrade van het besturingssysteem verloopt de omarming door consumenten en kleine zelfstandigen in een veel vlotter tempo. Volgens online-gameplatform Steam bijvoorbeeld ligt het gebruik van Windows 11 onder zijn gebruikers al op 14,1%, meldde Techadvisor in februari.

Een sneller dan verwachte 'adoption' van Windows 11 bracht Microsoft er in november toe de uitrol van het nieuwe besturingssysteem te versnellen. Windows 11 wordt als gratis upgrade aangeboden aan pc's die voldoen aan de minimumvereisten. Het bedrijf gaat er met zekerheid vanuit dat grote organisaties in de komende drie jaar de benodigde hardwarevernieuwing uitvoeren zodat Microsoft in 2025 kan stoppen met de ondersteuning van Windows 10.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in