Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 11 waarschuwt voor niet goedgekeurde hardware

Gebruikers van Windows 11 kunnen in de toekomst een waarschuwing op hun scherm krijgen als ze hardware gebruiken die niet voldoet aan Microsofts eisen. In testbuilds van Windows 11 zijn nu twee verschillende meldingen opgedoken. Het is nog niet duidelijk of deze in de huidige vorm ook echt uitgerold worden naar gewone gebruikers.
Start-menu Windows 11
© Microsoft
Microsoft

Als Windows 11 draait op een systeem dat op alle fronten de minimumvereisten haalt, geeft het besturingssysteem een melding daarvan. Deze waarschuwing verschijnt als watermerk rechtsonder, waar in testreleases van Windows ook het buildnummer wordt weergegeven. Daarnaast laat Windows 11 weten dat hardware ondermaats is in een melding die bovenaan de Instellingen-app staat.

Controverse over systeemeisen

Deze twee relatief bescheiden weergegeven meldingen zijn ontdekt door Twitter-gebruiker Albacore die bètaversies van Windows onder de loep neemt. Deze hardwarewaarschuwing doet techsite The Verge denken aan de melding die Windows al vele jaren geeft als de software niet online is geactiveerd bij Microsofts servers. Dat half doorzichtige watermerk was altijd wel een stuk prominenter in beeld.

Windows 11 stelt -in tegenstelling tot voorganger Windows 10- eisen aan de hardware die wat hoger liggen dan wat gebruikelijk is bij het debuut van het besturingssysteem. Met 10 ging Microsoft voor zoveel mogelijk upgraders en overstappers, vanaf de veelgebruikte voorganger Windows 7 en het minder populaire Windows 8. Met 11 zegt Microsoft te gaan voor betere beveiliging en een soepele ervaring voor eindgebruikers.

Oudere pc's en tablets -uit 2018 en eerder- vallen buiten de boot wat betreft de hardware-eisen die Microsoft stelt voor Windows 11, dat in 2021 is uitgekomen. Ook high-end systemen die genoeg vermogen hebben om het nieuwe besturingssysteem te draaien, kunnen bestaan uit componenten die door Microsoft niet goed (genoeg) bevonden zijn.

Op eigen risico?

Een schone installatie van Windows 11 -in plaats van een upgrade- kan de hardwarevereisten omzeilen. Gebruikers doen dat dan echter wel op eigen risico. Microsoft heeft afgelopen zomer openlijk verklaard dat niet-ondersteunde configuraties mogelijk geen updates via Windows Update krijgen. Die waarschuwing geldt óók voor securitypatches. Upgraden naar Windows 11 kan hoofdpijn opleveren. Mogelijk dat Microsoft dat wil voorkomen met de waarschuwingen die nu zijn opgedoken in testbuilds.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in