Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows Update kiest straks 'duurzame' uren

Microsoft heeft een nieuwe Windows 11-build voor testers vrijgegeven waarin een opmerkelijke nieuwe eigenschap zit. Het is mogelijk Windows Update zo in te stellen dat het installeren van nieuwere versie van het besturingssysteem bij voorkeur worden gedownload en geïnstalleerd wanneer dat op duurzame energie kan gebeuren.
zonnepanelen
© Shutterstock
Shutterstock

Daarmee stapt Microsoft af van het tot nu toe gehanteerde beleid dat Windows Update de gebruiker tijdens gebruiksuren zo min mogelijk probeert lastig te vallen met de aanpassing van software. Straks houdt WindowsUpdate met de nieuwe instelling ook rekening met de beschikbaarheid van veel zonne- of windenergie.

Windows neemt bij die beslissing de informatie van websites als electricityMap en Watttime (in de VS) in de gaten. Die geven per regio aan hoeveel CO2-emissie het lokale elektriciteitsnetwerk genereert. De nieuwe eigenschap houdt er rekening mee of de pc op de netstroom is aangesloten of op de accu draait. In dat laatste geval wordt de nieuwe eigenschap niet geactiveerd.

Onduidelijke beveiligingsfeature

De nieuwe build heeft verder nog een nieuwe security feature die -naar oordeel van Arstechnica- niet volledig duidelijk is. Het gaat om Smart App Control en om deze te bemachtigen moet eerste een 'clean install' worden uitgevoerd. De eigenschap zou meer bescherming moeten bieden bij niet-vertrouwde apps. De software zou eerste enige tijd de gebruikte apps observeren e vervolgens ingrijpen, tenzij de gebruiker er te veel last van heeft dan schakelt deze zichzelf uit. Ook is er nog een nieuwe layout gemaakt voor het scherm dat gebruikers laat kiezen met welke app een onbekend bestandsformaat moet worden geopend. De vormgeving past nu beter bij de rest van Windows 11.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in