Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 11 krijgt constante updates

Kondigde Microsoft eerder deze maand aan dat het meer gaat experimenteren met Windows 11, nu laat het weten dat het vaker nieuwe features gaat uitbrengen. En dat die verbouwingen niet alleen via Windows Update gaan komen. "Ons doel is om continue innovatie te brengen."
Start-menu Windows 11
© Microsoft
Microsoft

"We zullen het veelvoud aan updatemechanismes dat we hebben aanwenden", schrijft Windows-topman Panos Panay onderaan een nieuwe blogpost. Daarbij noemt hij "servicing en Microsoft Store-updates". Bepaalde onderdelen en ingebouwde apps van Windows zijn namelijk enigszins losgekoppeld van het besturingssysteem en in Microsofts appstore geplaatst. Panay spiegelt gebruikers voor dat de ontwikkelaars van Windows hun het hele jaar door "de beste ervaringen" gaan geven.

Vaker veranderen

Hij belooft daarbij wel dat Microsoft blijft luisteren naar de feedback van gebruikers. Testers van proefversies van Windows, die lid zijn van het Windows Insider-programma, worden benut om nieuwe ideeën te incuberen. Daarbij gaat Microsoft meer nadruk leggen op het uitproberen van verschillende concepten voor de functies en diensten die Windows te bieden heeft.

Dat experimenteren met Windows 11 is eerder deze maand aangekondigd en betreft testversies in het Dev-kanaal voor Windows Insiders. Panays boodschap nu over vaker komende updates, die langs verschillende wegen binnenkomen bij gebruikers, gaat over de reguliere release van Windows 11 dus voor gewone eindgebruikers. Zij krijgen frequentere veranderingen voorgeschoteld.

Consumenten en beheerders die niet zitten te wachten op ingrijpende veranderingen moeten dus alert zijn. Zij moeten niet alleen de jaarlijkse grote verbouwing voor Windows in de gaten houden, maar ook tussentijds uitkomende servicing-updates voor Windows 11, maandelijkse updaterondes, plus updates voor Windows-onderdelen en -apps via de Microsoft Store.

Verloren functionaliteit

Microsoft belooft gebruikers 'nieuwe ervaringen' die het makkelijker maken om te werken, te spelen, te creëren en te verbinden. "Ongeacht waar je bent of hoeveel schermen je hebt." Laatstgenoemde opmerking van Panay doet denken aan het gemis van de klok in Windows 11 dat bij gebruik van meerdere schermen alleen op het hoofdscherm wordt getoond. Windows 10 toont de klok rechtsonder in de startbalk op alle monitors. Een aankomende update voor Windows 11 moet deze functionaliteit gaan brengen.

Een nu net uitgekomen nieuwe testbuild van Windows 11 herstelt de mogelijkheid opgedoken om mappen op te nemen in het startmenu. Die reguliere functionaliteit zit al jaren in Windows, maar is met de komst van 11 aanvankelijk verloren gegaan. Geleidelijk aan brengt Microsoft bepaalde features weer 'terug' naar zijn nieuwste Windows-versie. Ondertussen heeft 11 nog altijd de dubbele opzet van het Configuratiescherm en het Instellingen-venster, wat al sinds Windows 8 een gedeeltelijke doublure van beheerfunctionaliteit geeft.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in