Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 11 slaat niet snel aan

De nieuwste versie van Windows lijkt na een redelijk vlot begin nu af te vlakken qua ingebruikname. Versie 11 van het Microsoft besturingssysteem boekt een bescheiden groei naar een marktaandeel van zo'n 19%. Ondertussen neemt het marktaandeel toe van de meest recente 21H2-release van voorganger Windows 10: van 21% eind februari naar zo'n 28% in maart. Mogelijk dat Microsofts hardwarevereisten 11 remmen.
Windows 11-tablet
© Microsoft
Microsoft

Deze marktaandeelcijfers komen van marktmonitor AdDuplex, die een relatief beperkt aantal pc's monitort via zijn advertentie-framework dat verwerkt zit in Windows Store-apps. Microsoft verstrekt geen cijfers over de marktaandelen van de verschillende releases van Windows 10 en 11. De steekproefsgewijze cijfers van AdDuplex geven dus wel een indicatie, aldus The Register.

Maar 0,1% erbij

De groei van Windows 10 21H2, de herfst-release van vorig jaar, komt volgens AdDuplex grotendeels ten koste van de 20H2-release. Die indirecte voorganger heeft nu een marktaandeel van zo'n 10,8%. Het meest recente 21H2 is het meest gebruikt (met 28,5%), gevolgd door de directe voorganger 21H1 (met 26,5%).

Dan volgt Windows 11, met een marktaandeel van 19,4% in maart. De maand ervoor had 11 echter 19,3% van de pc-markt. Het upgradetempo lijkt dus in te zakken. Mogelijk dat dit mede wordt veroorzaakt door de strenge systeemeisen die Microsoft stelt aan de hardware van pc's om te mogen upgraden van Windows 10 naar 11. Sommige krachtige maar oudere computers vallen buiten de boot.

Einde voor 10 is in zicht

Medio maart is al gebleken dat een derde van de pc's in bedrijven niet voldoet aan Microsofts minimumeisen voor Windows 11. Dit betekent dat bedrijven een flinke hardware-upgrade voor de boeg hebben. In oktober 2025 zet Microsoft volgens plan de ondersteuning voor Windows 10 stop. Dat besturingssysteem krijgt dan geen updates meer.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in