Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 11 treitert gebruikers van 'ondermaatse' pc's

Microsoft zet een nieuwe methode in om gebruikers van wat oudere pc's ervan te weerhouden toch Windows 11 te installeren. Er komt een watermerk in het scherm dat gebruikers er voortdurend aan herinnert dat de pc niet aan de minimumeisen voor Windows 11 voldoet.
frustratie
© Shutterstock
Shutterstock

Windows 11 heeft de minimumvereisten aan pc's flink opgeschroefd. Microsoft heeft dat vooral gedaan om het niveau van beveiliging te verbeteren. Daardoor moet de pc onder meer TPM2.0 en Secure Boot aan boord hebben, maar ook een redelijk recente CPU. Veel van de pc's die voor 2018 zijn aangeschaft voldoen daarom niet aan de voorwaarden van Windows 11, maar werken op zich vaak nog prima.

Wanneer geprobeerd wordt zo'n pc toch op te waarderen naar Windows 11 verhindert de installatieroutine dat het nieuwe besturingssysteem wordt geplaatst. Maar die blokkade is redelijk makkelijk te omzeilen. Microsoft waarschuwde al dat wie dat doet mogelijk in de toekomst wordt geweerd bij het installeren van updates van het besturingssysteem. Tot nog toe is het bij een dreigement gebleven.

Pesterijtje op komst

Maar Microsoft heeft als tussenoplossing wel een pesterijtje bedacht, zo blijkt uit Windows 11 build versie 2000.588 die nu in het Insider-testprogramma is vrijgegeven. Eerdere vingeroefeningen met dit 'watermerk' kwamen ook al voor al in vroeg-stadiumbuilds in februari. Onderin beeld verschijnt een permanente mededeling 'System requirements not met. Go to settings to learn more.' De melding verschijnt ook op pc's die wel voldoen aan de vereisten maar op welke de gebruiker Secure Boot of TPM is uitgeschakeld, door een onbedoelde actie of doordat de leverancier deze bij default heeft uitgeschakeld, zoals jarenlang is gebeurd.

De komst van dit 'watermerk' in het Windows 11-scherm heeft verder geen gevolgen voor de functionaliteit van het besturingssysteem. Het ligt in de lijn der verwachting dat de dit 'watermerk' de komende weken voor het eerst op pc's buiten het testprogramma gaat verschijnen. Het is mogelijk de mededeling uit te schakelen met een wijziging in de registry, maar dan moet de gebruiker wel goed weten wat te doen om schade te voorkomen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in