Overslaan en naar de inhoud gaan

Slechts 7% van eerstejaars hbo-ICT-studenten is vrouw

Komend jaar wil Stichting HBO-i de koepelorganisatie voor ICT-opleidingen het tekort aan vrouwen in de ICT verder onder de aandacht brengen van opleidingen. Dat is hard nodig, want lang niet iedereen lijkt doordrongen van het probleem, stelt bestuurslid Renee Prins.
Girlsday meisjes en techniek
© CC0 - Public domain
CC0 - Public domain

Slechts 7% van de 4825 eerstejaars hbo-ICT-studenten is vrouw, en ongeveer 11% van de harde IT-functies in Nederland wordt ingevuld door een vrouw. “Gender balance is nog ver te zoeken in de ICT. Des te vervelender is het dat het moeizaam is om aandacht voor dit onderwerp te krijgen”, vertelt Prins. Dat blijkt ook wel uit het feit dat de HBO-i-bijeenkomst op 30 november met als thema gender balance werd afgelast wegens gebrek aan aanmeldingen.

Wat wordt er al gedaan?

Stichting HBO-i streeft naar diversiteit en inclusiviteit in het algemeen, en naar een verhoging van het aantal vrouwelijke ICT-studenten in het bijzonder. HBO-i voert dan ook regelmatig projecten uit om meer inzicht te krijgen in en grip te krijgen op de instroom, uitstroom en het behoud van vrouwen voor de ICT. In 2015/2016 voerde HBO-i veldraadplegingen uit. In 2017 zette de stichting in samenwerking met VHTO een community op met vrouwelijke rolmodellen.

Meer aandacht

Komend jaar is er ruimte voor een nieuw project op het gebied van gender balance. HBO-i laat VHTO in kaart brengen hoe groot het probleem precies is, en wil een toolkit ontwikkelen om opleidingen te helpen meer vrouwen aan te trekken en te behouden. Verder is gender balance onderdeel van een ander HBO-i-project, over rendement. Daarbij wil de stichting meer duidelijkheid krijgen over het verschil in uitval bij mannen en vrouwen naar aanleiding van berichtgeving in AG Connect over de hoge uitval bij ICT-studies. Verschillende opleidingsmanagers lieten ons weten hoe zij denken de uitval terug te kunnen dringen.

Tot slot blijft het genereren van aandacht voor het tekort aan vrouwen in de ICT een belangrijk speerpunt van de projectgroep. Zo wil het HBO-i een sessie organiseren op het NIOC-congres en denkt de stichting aan een regionale tour langs verschillende hogescholen.

MBO-ICT

In het mbo-ICT is het aantal vrouwen nog lager; slechts 3 procent van de studenten aan ict-opleidingen in het MBO is vrouw. In 2017 zijn 790 meiden een ICT-opleiding op MBO-niveau gestart. In totaal schreven meer dan 24.000 leerlingen zich in voor een MBO-ICT-opleiding. 

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in