Loopbaan

Carriere
meisjes

IT-docenten blind voor vrouwentekort in ICT

Docentenbijeenkomst over gender balance in de ICT afgelast vanwege gebrek aan animo.

© CC0 - Public domain,  VHTO
23 november 2017

Docentenbijeenkomst over gender balance in de ICT afgelast vanwege gebrek aan animo.

De bijeenkomst ‘Kijkje in de Keuken’ van HBO-i voor docenten over het belang van een betere balans tussen mannelijke en vrouwelijke IT-studenten is op de valreep afgelast. Een week van te voren bleken er te weinig aanmeldingen te zijn.

De bijeenkomst zou plaatsvinden op de docentendag van HBO-i, het overkoepelende orgaan voor de ICT-opleidingen in het hbo, op donderdag 30 november bij de Haagse Hogeschool in Delft. “Helaas hebben we de bijeenkomst moeten cancellen wegens gebrek aan animo”, vertelt medeorganisator Renee Prins, bestuurslid van het HBO-i, met pijn in het hart.

Ze betreurt het dat er zo weinig aandacht is voor dit probleem. “Al jaren blijft het aantal vrouwelijke studenten bij onze opleidingen ver achter en ondanks al onze inspanningen valt er nog altijd geen stijgende lijn te bespeuren bij de traditionele, harde IT-studies.”

Stereotypering

De inmiddels geannuleerde bijeenkomst Kijkje in de Keuken die voor volgende week donderdag gepland stond moest docenten in het hbo-informaticaonderwijs een blik achter de schermen gunnen bij de Haagse Hogeschool. Tineke Haitsma zou de uitkomsten uit haar onderzoek toelichten over stereotypering in communicatie bij meisjes op middelbare scholen die een studiekeuze moeten maken. Verder stonden er break-out sessies gepland op het gebied van het centrale thema van de dag: gender balance in ICT.

De bijeenkomst was niet alleen voor leden van Stichting HBO-i, maar ook voor docenten, studenten, en andere geïnteresseerden in gender balance. “Omdat er maar zo’n 10 aanmeldingen waren hebben we besloten de stekker uit het evenement te trekken. November is altijd een drukke maand qua bijeenkomsten, maar dit zijn wel heel weinig bezoekers…”

Mannenbolwerk

Prins denkt dat er zo weinig aandacht is voor dit onderwerp, omdat de bestuursleden en docenten hoofdzakelijk mannen zijn die niet doordrongen zijn van het probleem. “Daarom laten we VHTO in kaart brengen hoe groot het probleem precies is en blijf ik ervoor zorgen dat dit thema onderdeel is van het beleidsplan van het HBO-i. Ik moet het echt in de genen van ons bestuur zien te krijgen. Het zou ook fijn zijn als er een keer een man de kar ging trekken, want nu wordt het vooral gezien als ‘het project van Renee’.”

Prins benadrukt dat de projectgroep doorgaat met het onder de aandacht brengen van het tekort aan vrouwelijke IT-studentes. “ We zullen ieder podium proberen te pakken om dit thema aan te kaarten. Zo willen we in maart op het NIOC een sessie organiseren en denken we erover om een regionale tour te maken langs verschillende hogescholen”, reageert Prins strijdvaardig.

Cijfers
  • Op dit moment is slechts 7% van de 4825 eerstejaars hbo-ICT-studenten (inclusief de ‘oude’ opleidingen Informatica, Technische Informatica en Bedrijfskundige Informatica) vrouw.
  • Bij de opleidingen HBO Communicatie & Multimedia Design en Creative Media & Game Technology is dit met 40% vrouwen aanzienlijk hoger, maar ook hier blijven vrouwelijke studenten nog altijd achter bij hun mannelijke klasgenoten. In totaal gaat het om 2693 eerstejaars studenten.
  • In de IT wordt zo’n 11 % van de harde IT-functies ingevuld door een vrouw – dus ook hier is er nog absoluut geen sprake van gender balance.
3
Reacties
Anoniem 23 november 2017 13:49

Alhoewel taalkundig leuk gevonden vraag ik me af of de naam 'Kijkje in de Keuken' wel zo handig is in het kader van een evenement met deze doelstelling. Misschien kunnen andere (met name vrouwelijke) lezers reageren als een soort van 'poll' of dit inderdaad een rol zou kunnen spelen, en om eventueel een betere naam voor te stellen.

Elly de Vrijer 23 november 2017 12:20

Misschien wordt het tijd dat we meer vrouwelijke IT'rs als ambassadeur gaan laten optreden en voor ons werken. Daarnaast, je kunt het ook positief bekijken, immers er waren wel 10 aanmeldingen. De tijd is dus nog niet rijp voor grote(re) evenementen. Klein beginnen, veel passie tonen met de vrouwen die wel IT leuk vinden en geduld hebben dan komen we er wel!

Gijs 23 november 2017 12:10

Prins vindt het een 'probleem' dat er zo weinig meisjes kiezen voor een studie in de ICT.
Maar wat vinden die meisjes zelf? Als ze geen IT willen studeren kun je trekken wat je wilt, het paard blijft dood.
Vreemd toch dat niemand het een probleem vind dat er slechts 2% vrouwen werken bij de vuilophaaldiensten. Of dat er nauwelijks vrouwen werken op de stijger in de bouw.

Nee, volgens Prins moeten die meiden, tegen heug en meug, een opleiding gaan volgen in de ICT, want ze vindt het nou eenmaal een 'probleem' dat daar zo weinig meisjes zijn.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.